Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

A második

2012.10.26. 22:04 - Sekiwake

Címkék: verseny maraton pulzus Budapest

Már az év elején, az esemény előtt 9 hónappal neveztem a 2012-es SPAR Budapest Maratonra. Így viszonylag biztos pont volt a naptáramban az esemény. Az igazat megvallva nem izgultam előtte (bár én az első maratonom előtt sem izgultam), a nyárvégi futásaim pedig azt sugallták, hogy menni fog a dolog, mégpedig jobb idővel, mint 2 éve az első maratonom. Amikor pantomimes felvetette, hogy mehetnénk együtt, rábólintottam, bár attól tartottam, hogy az én tempóm túl lassú lesz neki. Elsőre mindenki óvatos duhaj, megnyugtatott, hogy a teljesítést tűzte ki célul, időterve (nagyon helyesen!) nem volt.

 SPAR2012_1.jpg

A verseny előtt a családommal utaztam Budapestre. Szombaton felvettem a rajtszámot, a fiam betörölte a túrós tésztát a tésztapartin, rohangáltunk még elintézni pár dolgot de úgy érzem kipihenten álltam rajthoz vasárnap reggel. A rajt előtt óriási tömeg, nagy nyüzsi, de megtaláltuk egymást. Megcsináltuk a szokásos bemelegítést, nyújtási procedúrát, majd beálltunk a tömegbe. Lassú kocogással hömpölygött át a sereg a rajtvonalon, egy pillanatra láttam a szeretteimet, aztán irány az Andrássy út. A tervem az volt, hogy alacsony pulzust tartok, hasonlóan a paksi versenyhez, ahol ehhez kellemesen gyors tempó társult. Pár km után nyilvánvaló volt, hogy ez most más lesz: melegebb volt, talán kicsit fülledtebb volt az idő, ezért a célpulzushoz 6 perc feletti km-ek tartoztak. Daráltunk, beszélgettünk, jó volt látni, hogy sokan jöttek ki szurkolni. A rakparton is voltak szurkolók szép számmal, teljesen más volt a hangulat, mint 2 éve, amikor szakadt az eső és hideg szél fújt. Akkor szinte csak futók voltak a pályán, szurkolók nem. 

A tempónkat fejszámolással ellenőrizgettük, így tudtuk, hogy kb. 20 km körül kezdtünk el lassulni. Jól estek a meghatározott pontokra előre küldött sós rudak és csokidarabkák, legközelebb még gondosabban választom ki, hogy mit rakok a csomagomba. Egyértélmű az is, hogy -mivel kóla csak 35 km táján jelenik meg a frissítők kínálatában, addig csak víz van-  legközelebb izoitalt is kell előreküldenem magamnak. 30 km körül kisütött a Nap, aminek nem nagyon örültem, és lassan, de biztosan emelkedett a  hőmérséklet és még fullasztóbbá volt a levegő. 38 km körül éreztük mindketten, hogy jól esne egy kis séta: kb 100 m-t belesétáltunk. Érdekes, hogy ez a holtpont mindkettőnk számára egyszerre jött el.  A Nyugati-téri felüljáróra is gyalogoltunk, váltottam pár szót Saci nénivel, a tetejétől a célig viszont futás. 40 km körül vettem észre Bozótot, és mellé lépve beszélgetni kezdtünk. Bár igazán nem ismerjük egymást, de jól eltársalogtunk, és pár perccel később vettem észre, hogy pantomimes eltűnt. Nem tudtam, hogy lehagyott vagy mögöttem van, és mivel lendületben voltam, nem akartam megállni, gondoltam majd a célban összevárjuk egymást. Amikor éppen arról beszéltünk, hogy egy ilyen időnél nincs értelme igazán hajrázni, akkor értünk a befutóhoz, ahol a tömeg fantasztikusan szurkolt és egyszerűen nem tudtam visszafogni magam: mégicsak hajrázva futottam be a célba. Az idő 4:33:17, bár több, mint 10 percet javítottam a legutóbbi eredményhez képest, de kicsit zavart, hogy nem lett meg a 4:30. Mindegy, legközelebb ez a cél. A célban a meleg napokon már többször előjőtt hányinger érzése nehezen múlt el. Vannak ötleteim ennek elkerülésére, ezt is tapasztalni, gyakorolni kell. A délután hátralevő részében egészen jól kipihentem és összeszedtem magam, így gond nélkül tudtam elvezetni Szegedre.

SPAR2012.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr314872205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.10.26. 23:00:27

Okos futás, jól csináltátok. Azt hiszem, jobb, hogy én kihagytam, nekem ez már túl meleg lett volna.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.10.27. 08:58:04

@bencsikp: Érdekes, hogy igazából nem volt nagyon meleg, mert 22-23 C lehetett de valahogy a végén mégis kellemetlen lett. Ki kell néznünk valami fagyos téli maratont :-)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.10.27. 09:52:48

Jó lett a beszámoló, a tiéd is rövid aránylag, de belegondolva nagyon nem volt miről írnunk, elindultunk, futottunk aztán beértünk, nekem a vége kicsit nehéz volt, de alapjában véve semmi izgalmas nem történt, persze jobb is :)

@bencsikp: te nagyon megutáltad a meleget idén :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.10.27. 20:16:22

Gratulálok!

@pantomimes: "elindultunk, futottunk aztán beértünk" - na, ez a nem semmi! Nagyon jó lehetett ez a futás.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.10.27. 21:31:50

@pantomimes: Hát persze kevésbé izgalmas, mintha arról kellett volna írni, hogy "a sötétségből egy egyre erősebb fénysugár felé indultam volna, de egy kéz visszahúzott és most újra itt vagyok." :-)
Felkészültünk és megcsináltuk. Legközelebb gyorsabb leszek, ez a tervem. Egyre eltökéltebb vagyok a tavaszi maraton ügyében.

@csiripiszli12: Köszi!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.11.10. 07:03:34

nagyon jól csináltátok, gratulálok! láttalak titeket vhol félmaraton környékén szembejönni a rakparton felfele.
tényleg nem volt már izó? én kb. fél órával voltam előrébb akkor volt kék meg piros, hörpöltem is rendesen. de a kóla 35-nél az mindent vitt.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.11.10. 21:40:49

@rrroka: Hát én nem mondtam, hogy nem volt izo :-) Sajnos ez a Powerade izo, amit adtak nálam instant hányinger - a színétől függetlenül. Próbáltam belőle inni, de még azt is kiköptem, ami a számba ment. A Hosszútáv blog csinálhatna egyszer egy nagy izotesztet, ez igen közszolgálati lenne. Én (főleg hosszú távot futva) nagyon érzékeny vagyok a kellemetlen ízekre. Párat kipróbálva ott tartok, hogy a DM-est le bírom nyelni...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.11.11. 12:31:10

@Sekiwake: én úgy értettem, hogy csak víz volt. Én is a DM-est szoktam venni, bár kicsit már unom az izét, de hát ezt nem is az íze miatt kell betölteni. :) ami nekem még bejött, az a DM-es citromos pezsgőtabletta, lehet hogy nem annyira hatékony a felszívódása, de a citrom aroma és a kis buborékok miatt finom, vagy legalábbis finomabb.
A nagy iso-tesztetet azonnal megcsináljuk amint egy sportbolt ellát minket különböző italokkal, de akkor interblogginentális ivászatot rendezünk! :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.11.11. 21:26:40

@rrroka: A Powerade, ami adtak a versenyen, szerintem iszonyú. Vettem magamnak egy palackkal, csak a palack miatt, a tartalma ment a csapba.
Az íz nekem fontos, mert hőségben egyébként is gyenge a gyomrom. Eddig 4 félét próbáltam, de nem jöttek be. A DM-é iható, de én hígabbra csinálom, mint az előírt adagolás: egy kanálnyit 750 ml vízben oldok. Így picit fanyarabb. A következő tesztelendő az Isostar citromos lesz, de nálunk itt falun nem kapható.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.11.12. 06:52:34

@Sekiwake: ha hígabb, akkor meg az a baj, hogy már nem lesz isotóniás, nem? vhol olvastam házilag kevert iso italról is, gyógyszertári alapanyagokból, talán pannonfunk kotyvasztott...? de Lemúr Miki is említett vmit, majd rákérdezek.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.11.12. 21:39:21

@rrroka: Azt gondolom, hogy _sokkal_ jobb a hígabb izo, mint amennyivel rosszabb a csak víz, ha sokat izzad az ember. Legalábbis én ezen a nyáron ezt tapasztaltam.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.12.24. 23:23:35

Gratulálok!

"elindultunk, futottunk aztán beértünk" - hát ez mindent elmond :)
süti beállítások módosítása