Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

3/4 Maraton napsütésben

2011.10.03. 10:17 - pantomimes

Amikor teljesítettük az Ultrabalaton távját még júniusban, nekem rögtön az jutott eszembe, hogy le szeretném futni a maratont ősszel. Túlzottan is lelkes voltam, ezért átgondoltam a helyzetet és úgy döntöttem, hogy csak a 30 kilis távon indulok. Arra gondoltam ez egy jó felmérő lesz a maraton előtt, egy kis ízelítő. Szépen eltelt a nyár és én végig a félmaraton PB-vel voltam elfoglalva, nem nagyon foglalkoztam azzal, hogy 30 kilit kell majd lefutnom, igaz, egyszer már teljesítettem a távot, ez valahol megnyugtatott. A félmaratoni PB nem jött össze, így bíztam benne, hogy majd a maratoni hétvégén egy jóízű futással vígasztalódhatok.

Eljött a hétvége és előzetesen sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Fájt a gyomrom szombaton és éjszaka a vádlim is begörcsölt, sajnos nem sikerült teljesen kimasszírozni, így érthető, hogy nem voltam túl lelkes a vasárnappal kapcsolatban. Másnap reggel már a gyomrom is jobb volt, a vádlimat éreztem, de bíztam benne, hogy ha majd bemelegedek, akkor nem lesz gond. A futóblogos pólóban (fekete színű) mentem, nem is gondoltam, hogy ez majd problémát okozhat, de amikor kiértem a rajt helyszínére már tudatosult bennem, hogy bizony ma sem fogunk fázni. A rajt kicsit fura volt, annak ellenére, hogy szakaszosan kellett volna rajtolnunk, folyamatosan azt mondogatták a szervezők, hogy induljunk amikor csak kedvünk tartja, talán azért is álltak így hozzá, mert nem voltunk valami sokan.

Elindultam, a terv az volt, hogy szépen 6 perc körüli tempóban végigmegyek, 3 óra alatt betolom a bringát. Nagyon jól esett ilyen tempóban menni, persze kontrollálnom kellett magam folyamatosan, mert gyorsítottam, de sikerült időben észbe kapni. Igazság szerint kicsit korán rajtoltam, mentek el mellettem folyamatosan, de próbáltam ezzel nem foglalkozni és jól érezni magam. Nagyon sokáig nem történt semmi, mentem ebben a tempóban (ami egyébként nem 6 perces volt, inkább 5:45 körüli) és azt éreztem, hogy így most a világ végéig elmennék. Az Árpád-híd felé közeledve sokan jöttek már szembe, láttam Azilinhát is, szépen ment, majd a visszafordító után Pannonfunk kolléga is feltűnt, mosolygott, úgy tűnt minden okés. Láttam, hogy a 4 órás iramfutók mögöttem vannak, kíváncsi voltam, hogy a következő visszafordítóig tudom-e az előnyömet tartani. Sajnos az ilyen gondolatok ártalmasak akkor, ha az ember nyugodt versenyt szeretne, éreztem, hogy elkezdtem gyorsítani és már annyira nem kényelmes a tempó, sőt a meleg is nagyon zavaró déli irányba haladva. Megjött az eszem szerencsére, szépen frissítettem, még egy kis banánt is nyomtam, mert már éhes voltam és utána megpróbáltam visszavenni a tempóból. A következő fordítónál, ami a Kopaszi gátnál volt, még mindig ugyanannyira voltak a 4 órás iramfutók, ennek örültem és még annak is, hogy itt a féltáv és jól érzem magam. A félmaratoni távig ez nem is változott, akkor kicsit besokaltam a rakpartból, nagyon sokat mentünk ott, már nagyon untam, sehol semmi árnyék, csak a végtelen aszfalt. A fordítóig kicsit szenvedős volt, de a tempóm még mindig jó volt, vártam nagyon az utolsó 5 kilit, tudtam, hogy akkor majd kicsit megnyugszom. Nem így lett, a Ferdinánd felüljáró sem lesz a kedvencem az már biztos, ott kicsit sétáltam, de aztán rájöttem, hogy utána rossz lesz elindulni úgyhogy rögtön elkezdtem megint futni. Onnan megint kicsit könnyebb volt és a Dózsa György útra rákanyarodva éreztem a célt, már nem is frissítettem, úgy gondoltam nem akarok már nagyon hajrázni, de aztán egy „hajrá pantomimes” felkiáltás (nem tudom ki volt az, de köszönöm, akkor nagyon kellett egy kis bíztatás) adott még egy kis energiát a végére és csak összeszedtem magam egy 5 perc alatti kilire. Beértem, 2:54 perc alatt, elégedett vagyok mind az időeredménnyel mind azzal, hogy ha nem is végig, de a verseny nagy részében tudtam önkontrollt alkalmazni.

Vasárnap először éreztem azt a célban, hogy le fogom tudni futni a maratont. Nem holnap, nem holnapután, de hamarosan. Gyakorolnom kell ezt a tempót, a hosszú futásokat, pótolnom kell az elvesztett sót (Szasza tanácsa) és magnéziumot kell szednem és akkor a verseny végén jelentkező görcsök sem fognak előfordulni. Fejben kész vagyok rá úgy érzem és reményeim szerint tavasszal sikerülni fog egy 4 óra körüli maratont futni, persze ha teljesen összeáll a kép, ami ritkán fordul elő mint tudjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr253273816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitliszbá 2011.10.03. 10:36:18

Ügyes vagy, ésszel futottál!

pannonfunk 2011.10.03. 10:41:26

Hú de lefelé görbül a szájad a célban :)

Gratula, ez szép volt!

pannonfunk 2011.10.03. 10:42:18

és igen, ésszel kell már ezeket a távokat futni. Ismerni kell önmagadat, és ennek ellenére érhetnek meglepetések.

pannonfunk 2011.10.03. 10:44:56

Ezt nézem, hogy mindenkinek ökörhugyozás a Lehel utca. Beárnyékolódott vajon a műhold? Gergőnek (DK) is hülyén mérte a Lehel utcát az órája.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.03. 10:48:07

@bitliszbá: köszönöm :) Nehéz néha ésszel futni, az emberben benne van, hogy tud sokkal jobb ezreket, de ilyenkor tényleg kontrollra van szükség, aztán legfeljebb benne marad 1-2 perc, nem nagy tragédia. A te 3:40 is nagyon szép, bárcsak egyszer tudnék ilyet.

@pannonfunk: igen, a fotó nem túl jó :) Pedig nem így éreztem magam, bár a hajrá azért kivett belőlem, meg görcsöltem nagyon, a legfőbb problémám az volt.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.03. 10:49:16

@pannonfunk: igen, és a 4:18-as idő sem túl hihető ott :)

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.10.03. 17:45:15

Én is gratulálok és örülök, hogy találkoztunk. Menni fog az a maraton, ne aggódj! Ha hűvösebb lett volna és nincsenek rossz előjelek, még gyorsabb is lettél volna. Jól osztottad be az erődet.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.04. 09:18:58

@csiripiszli12: @Lemúr Miki: Köszönöm!!

@bencsikp: köszi!! Most már nagyon várom az első maratonomat, mondjuk most bennem van még a 30-as verseny hatása is, de tényleg úgy érzem, hogy karnyújtásnyira van. Most már csak a feleségemet kell meggyőzni, hogy semmi gond nem lesz, felkészültem rá.

pannonfunk 2011.10.04. 10:17:23

@pantomimes: Bocsi, hogy belekotyogok: elkezdtél felkészülni rá. Természetesen fel tudsz készülni, és egy szép időt is fogsz tudni menni majd, de azért ehhez tartani kell az edzést és edzettséget :) És persze hajrá, naná, hogy menni fog, és tök jó lesz!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.04. 10:27:45

Gratulálok! A önkontroll tényleg nagyon fontos és teljesen át tudom érezni milyen az mikor húznak el melletted és neked vissza kel fognod magad. Ilyenkor arra gondolok,hogy saját terveimhez megfelelően futok, ha gyorsítanék kútba esne a kiszemelt cél, mert elhasználnám az energiáim idejekorán.

Én úgy érzem nem hiányzik versenyben a 30 kili. Nekem a 21 teljesen ideális távnak tűnik és a 42 olyan amit elvétve, ha fejben érzem rá az erőt akkor teljesíteni szeretnék.

Azt nem értem miért nem képesek egy órával előrébb hozni a rajtot. Ez Nike félmaratonon is sokat jelentett volna. Mi vasárnap 9-kor rajtoltunk és teljesen barátságos futóidő volt. A meleg ránk is hatással volt, de egy óra is számít szerintem.

A magnézium tényleg fontos, én már napi rendszerességgel szedem a kalciummal együtt pezsgőtabletta formában. Ha elhagytam jött a görcs. Nem tudom a regenerációban milyen hatása van, de Nike után másnap nehezen tudtam mozogni, most kicsit se éreztem hasonlót.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.04. 11:50:04

@pannonfunk: igen, ez igaz, bár úgy érzem, hogy a kilik számát nem akarom nagyon növelni, ellenben egyre hosszabb futásokat akarok nyomni hétvégente, gyakorolni kell a távot, a frissítést is, persze, van még meló, de már látom a végét, elérhetőnek tűnik, eddig valahogy olyan misztikus volt az egész :)

@Raиdoм_: igen, ezt én sem tudom, felőlem 8-tól is mehetne, persze tudom, sokaknak korai, de futáshoz jobb a hűvös. És nyújtottál most a verseny után? Nem lehet, hogy azért nem érezted a fáradtságot másnap?

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.04. 12:36:33

@pantomimes: Az igaz, hogy nyújtottam, bár alaposnak nem nevezném, de ha ennyi elég, akkor az örvendetes.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.10.04. 22:19:12

Szép futás, gratulálok! Gondolkoztál már, hogy melyik tavaszi maratont célzod meg? Én is szeretnék tavasszal egy maratont futni.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.05. 09:28:01

@Sekiwake: még nem tudom, jó lenne valami szép helyen és mondjuk nem sokat körözgetve, körülnézek aztán megdumáljuk, jó lenne ha a csapatból sokan mennénk :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.05. 09:46:01

Gratulálok a tudatos erőbeosztáshoz. Ezen a téren sokat tanulhatok tőled. A maraton pedig közel van. Akinek megy a 30 km, abban szinte már benne van a 42, csak ki kell hozni magadból.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.05. 11:14:12

@azilinha: Köszi :) Még nem akarom elbízni magam, sok edzés kell még és sok tapasztalat szerintem, plusz 12 km sok, úgy érzem kell pár 30+ kilis futás még, hogy szokjam a dolgokat amik ezzel járnak.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.05. 12:19:46

@pantomimes: Milyen volt a tegnapi futás? Látom, hogy nyomtál 13 km-t. Én is voltam tegnap, de iszonyatosan éreztem még az izomlázat. Alig bírtam emelni a lábaimat. A 12 km-em átlaga lassúbb lett, mint a maratonom átlaga.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.05. 13:16:19

@azilinha: én is rozsdás voltam kissé, direkt nem is akartam erőltetni, szép, lassú tempóban mentem, többet terveztem, de úgy voltam vele, hogy regenerálódásnak ennyi most elég volt :)

Én pont ugyanabban a tempóban mentem, mint a 30-at, remélem a hét végefelé már fittebbek leszünk :)
süti beállítások módosítása