Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Üzemzavar

2011.10.24. 09:24 - pantomimes

Korábban terveim között szerepelt, hogy 1:45-ön belüli félmaratont fussak. A szeptemberi verseny sajnos nem úgy sikerült ahogy terveztem, ezért arra gondoltam, hogy majd novemberben, Siófokon megfutom az egyéni legjobbamat, hiszen arról a versenyről egyrészt szép emlékeket is őrzök (tavaly beleadtam mindent és 9 percet javítottam a 2 hónappal azelőtti időmön), másrészt az időjárás már kedvemre valóbb lesz (valószínűleg).

Ez egy jó és megalapozott terv, volt. Hogy mi jött közbe? Az, hogy az agyam az októberi 30 kilis verseny után teljesen ráállt a maratonra. A 2 dolog sajnos kizárja egymást, mert teljesen más jellegű edzéskeet igényelnek ezek a célok. A félmaratoni legjobb időhöz gyorsabb, pörgősebb edzésekre lenne szükség, ehelyett azt veszem észre magamon, hogy keresem edzések közben azt a tempót, amit én a világvégéreiselfutnékilyensebességgel fokozatnak hívok, ekkor áll be az az állapot, amikor csak utazom a saját lábamon. Hétvégén mennek a 20 kili körüli futások, amik már teljesen megszokott a szervezetem, utána úgy érzem magam, mintha csak éppen egy 2-3 körre ugrottam volna le a gátra. Már nem is próbálom magamat hitegetni, a maratonra készülök, a novemberi félmaratonra elmegyek, de nem hinném, hogy PB lesz a vége, úgy vagyok vele, hogy meg fogom próbálni, de ha úgy érzem, hogy nem fog menni, akkor visszaveszek és szépen befutok 1:50 körül úgy, hogy jól érzem magam és nem esek szét, mint a múltkor. Kicsit elvesztegetettnek érzem a nyarat ha arról az oldalról vizsgálom a dolgot, hogy nagy valószínűséggel nem lesz meg az áhított 1:45, másrészt azt kell, hogy mondjam, hogy az a bizonyos utazó sebességem beállt olyan 5:30 körülre, ami szerintem egész jónak mondható és biztos vagyok benne, hogy a nyáron lenyomott terminátoros futások segítettek ebben.

Futó vagyok és a fejemben már az UB óta az motoszkál, hogy jók ezek a félmaratonok, szeretek ilyen jellegű versenyeken részt venni, de ahogy a neve is mondja ez csak a fele az igazi megmérettetésnek és nekem kell a maraton. Nyáron majdnem beneveztem az idei versenyre, de miután mindenki lebeszélt és én is úgy voltam vele, hogy szeretnék egészben beérni és nem szétesve, ráadásul 4 órán belül ha lehet, inkább elhalasztottam. Most viszont már nagyon türelmetlen vagyok, kell a maraton, akarom a maratont, csak ez jár a fejemben futás közben, mint valami hülye lemez ami megakadt. Valahol hülyeségnek tartom magamtól, hogy félretoltam az 1:45-ös félmaraton tervemet, de talán még lesz erre is időm és energiám a jövőben, meg ki tudja, talán mégis összejön Siófokon az a ritka napállás, meglátjuk. Az viszont biztos, hogy vagy márciusban a Balaton mellett, vagy áprilisban Bécsben én nekivágok annak a versenynek, amire szerintem sokáig fogok emlékezni, hogy ezek az emlékek szépek lesznek-e az rajtam múlik, én mindent meg fogok tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr73325634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iramszarvas 2011.10.24. 11:06:34

Szerintem a kettő nem zárja ki egymást. A hosszú futás abban is segít, hogy a félmaratont jól nyomd, ha meg résztávozol, az erősít, ami a maratonon is jól jön. Szerintem most tartsd szem előtt a félmaratont, a maratonhoz meg ott lesznek a jó kis téli lsd-k...

sanyosz75 2011.10.24. 12:40:30

Saját őszi tapasztalatom szerint nagyon nehéz felkészülni egy hónapon belül félmaratonra és maratonra. De egy késő őszi félmaraton szerintem se akadálya egy kora tavasszal rendezendő maratonnak (pl. Balatonfüreden lesz egy ilyen márciusban). A két táv egészen más felkészülést igényel, ugyanakkor a hosszú futások nekem komoly segítséget jelentettek a szeptemberi félmaratonon is (noha azon a versenyen nem voltak komoly céljaim). Egyszóval a téli hosszúak majd segítenek megtalálni a magad tempóját.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.10.24. 12:44:08

A kis csapatommal mi is úgy tervezzük, hogy Bécsben futjuk első aszfaltos maratonunkat. A 75 eurós nevezés vágott bennünket mellbe, de túllendülünk ezen is. :)))

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.24. 12:49:40

@iramszarvas: lehet, hogy igazad van, az a baj mindössze, hogy 1 hónap alatt már sokmindent nem tudok az ügy érdekében tenni, de igazából rájöttem, hogy akár jövőre is rágyúrhatok erre a célra.

@sanyosz75: pont ezt a márciusit néztem ki magamnak, a Balatont szeretem, jó lenne ott futni az első maratont, te tervezel oda jönni?

@BGy: na igen, kissé borsos, viszont ha feladjuk legalább nem ismer senki :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.24. 12:57:35

@pantomimes: Jövőre lehet még kevésbé szánod rá magad a félmaratoni rekord döntésére, főleg egy maratonnal a hátad mögött.

Tavaszig még készülhetsz marcsira, és most nyomd a résztávozást. Szerintem...

sanyosz75 2011.10.24. 13:10:40

@pantomimes: a márciusi verseny felkeltette az érdeklődésemet, de még nem tudom. Siófokkal kapcsolatban pedig úgy vagyok, hogy 1 hónapnál több felkészülést nem áldozok rá. persze te még fiatal vagy, jövőre is döntögethetsz rekordokat. :)))

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.24. 13:17:44

@Raиdoм_: hogy őszinte legyek sosem résztávoztam még és nem is nagyon tervezem :) Inkább tolok 10 kilit 4:45-ben, mert azt élvezem, a résztávozást nem élvezem, úgy meg nincs értelme, mindig is úgy voltam vele, hogy addig csinálom a futást amíg kedvem van hozzá és jól esik, egy résztávos edzésre elindulni sincs kedvem.

Tudom, akkor meg mit akarok én itt 1:45-ös félmaratont, igazatok is lenne ha lecsesznétek, én csak azt akarom elkerülni, hogy muszájból menjek le futni, eddig is megvoltam résztávozás meg edzésterv nélkül és így megmaradt az élvezet, az hogy nem kell elmenni 20 kilit futni ha csak 10-hez van kedvem és nem kell megállnom 5-nél ha 12-őt szeretnék futni. Lehet, hogy egyszer kipróbálom a résztávozást, hogy megnézzem milyen, de ha nem tetszik akkor nem fogom csinálni. Régen futottam atlétikai pályán, gondolom azt ott kell nem? Mondjuk egy cooperre kíváncsi lennék.

pannonfunk 2011.10.24. 14:03:02

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nyugodtan nyomhattad volna most a félmaratont, de abban igazad van, hogy most már késő. Még egy háromhetes mikrociklus fér be, nem tudom, hogy hogyan állsz, de ha már rászoktál a kényelmes huszasokra, akkor lehet, hgoy lassultál is az elmúlt 1 hónapban...

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.24. 14:41:02

@pannonfunk: alapvetően nem lassultam szerintem, a hétvégi hosszúban volt egy szigetkör, azt 5 perces ezrekkel kényelmesen tudtam venni, nem volt gond. Úgy érzem ha akarom vissza tudok térni a korábbi tempómhoz, csak sajnos az még nem elég :) Na majd meglátjuk, mostmár nem akarok nagyon variálni, a héten nyomok pár 5 perces ezrest (mondjuk 10-12 kiliket) aztán lesz ami lesz Siófokon, eléggé hangulatfutó vagyok, így az aznapi hangulatomon is múlni fog.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.24. 16:28:46

@pantomimes: A futáshoz én is így viszonyulok, de terveim szerint egy 1:45-ös félmarcsiért ég beáldozom magam egy edzéstervbe. Ha saját magam futkorásznék szerintem lassan vagy nem fejlődnék.

kúlcsi 2011.10.24. 19:19:51

@pantomimes: nem akarlak elkeseríteni, de egy 4 órán belüli félmaratonhoz már nem árt egy edzésterv, amiben valószínűleg lesznek résztávos edzések. Csak ismételni tudom a többieket, menj rá Siófokon a PB-re, aztán utána kezdheted az alapozást a maratonra. Hajrá!

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.10.24. 21:47:43

@pantomimes: A "hangulatfutás" kifejezés nagyon tetszik, és teljesen átérzem a dolgot. Most már persze menj el Siófokra, nyomjad full gázzal, aztán utána mehet a maratonra készülés.
Szerintem nem kell féltétlenül résztávozni a 4 órás maratonhoz, főleg aki még ilyen fiatal... Maraton előtt inkább többször fuss edzésen 25-30-35 km-t, de három héttel a verseny előtt persze már ne.
Várjuk a tudósításokat! Hajrááá!

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.25. 07:49:36

@Raиdoм_: én úgy gondolom ha futsz mindenképp fejlődsz, hiszen egyre tapasztaltabb leszel egyrészt (mozgásod kifinomultabb lesz, jobban be tudod osztani az erőd), másrészt erősödsz is. Én úgy érzem fejlődöm, nem mondom, hogy üstökösként, de pl. megfigyeltem az edzéseim átlagtempóját mióta futok és szerintem egész jól alakul. Néha úgy érzem, hogy nem is szeretnék hirtelen mindent elérni, inkább szépen idővel, ha most nem lesz meg a félmaraton PB, akkor sincs semmi, meglesz majd jövőre vagy azután, van időnk, ne kell rohanni sehova.

@kúlcsi: @bencsikp: szerintem sincs szükség résztávra, bár én könnyen beszélek, még nem futottam maratont 4 órán belül :) Ahogy néztem 5:42-es átlag körül kell végigmenni a távon, szerintem ez összehozható. Tudom, hogy egy maraton rohadt nehéz és ott a fal meg minden, de ha a hosszú futásaimat szépen meg tudom oldani edzésen, akkor kicsit jobban felkészülhetek rá. Köszi a bíztatást.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.25. 08:43:15

@pantomimes: Ebben igazad van, csak ismerem magam. Én nagyon hangulatfutó vagyok, azaz képes vagyok teljese más tempóban futni napról-napra és az lehet nem elég a fejlődéshez.

Egyébként, tényleg nem kell elsietni semmit.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.26. 11:24:50

@Raиdoм_: nem bizony, gondolj bele, az sem jó ha túl hamar elérjük a céljainkat, de most komolyan :) Nekem 1:45 félmaratonra a végső cél, az sem zavarna ha csak 2 év múlva érném el, mondjuk ha most összejön novemberben azért lehet, hogy megpróbálnék valamikor rágyúrni az 1:40-re is.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.11.01. 17:54:26

Ne felejtsd, hogy én már a nyáron is azt mondtam, hogy simán le tudnád futni a maratont.
Ha azért futsz, mert örömöt okoz és jól érzed magad, akkor ne tűzz ki időtervet magadnak, ha viszont van időterv, akkor kell nyomni nem jóleső edzéseket is :-)

Én mindenesetre várom az eredményeket és a bejegyzéseket!

Tibs71 2011.11.02. 16:18:24

Félmaraton: "ahogy a neve is mondja ez csak a fele az igazi megmérettetésnek " - Nem :-)

A félmaraton nem a maraton fele, hanem félmaraton. Teljesen más. A tíz kilométer nem a maraton negyede, hanem tíz km.
Másként, más tempóval, más erőbeosztással futod az egyiket, másként a másikat.
Hozzállás kérdése a dolog, és a félmaratont nagyon is lehet élvezni, és ha elég gyorsan futod, semmi hiányérzeted nem lesz utána, hiába "csak a fele" :-)

Tibs71 2011.11.02. 16:24:14

A bécsi maratonra vagy félmaratonra senki ne számítson úgy, hogy majd azon a versenyen igyekszik egy nagyon jót, jó időt futni...
Az a helyzet, hogy Bécsben nagyon-nagyon sokan indulnak a maratonon is és a félmaratonon is, olyan sokan, hogy az már túl sok.
Nekem valami olyan érzés volt Bécsben futni, mint az itthoni versenyeken az első néhány kilométeren: nagyon sokan voltak, de itthon a tömeg fel szokott szakadozni, Bécsben viszont ez nem történt meg, kb minden előzést tervezni kellett, és ügyesen végrehajtani, és kis túlzással azt is mondhatom, hogy végig volt kartávolságban valaki. Ezt mások is írták fórumokon, nem csak az én tapasztalatom volt.
Nem tudom most hirtelen a pontos számot, de asszem Bécsben valami huszonnéhányezer futó indult, úgyhogy ezért volt a hatalmas tömeg.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.11.03. 08:16:17

@Tibs71: ezt jó tudni, köszi az infót. Igazából már letettem róla, hogy ott induljak, sokkal kézenfekvőbbnek tűnik a Balatonfüred maraton.
süti beállítások módosítása