Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Eger kör

2011.07.25. 09:54 - pantomimes

A hétvégén hazalátogattunk Egerbe, eddig még nem jutott eszembe, hogy itt is futhatnék, de most úgy éreztem, hogy ennek is eljött az ideje. A múlt heti 30 kili után egész héten pihentem, hétfőn és kedden elég fáradtnak éreztem magam így a futást hétvégére időzítettem.

Fejben már a hét közben kitaláltam egy útvonalat, Eger elég dimbes-dombos, így egy nagyon jó kis szintes utat eszeltem ki. Pénteken megnéztem a térképen, hogy mekkora is az a kör, nem vettem figyelembe azt, hogy Eger nem igazán nagy, a kör egy bő tízesre jött ki, ezt még egy felnémeti kitérővel toldottam meg a biztonság kedvéért.

Szombaton a hétvégéhez képest korán elindultam, kulacsövet még nem vettem, maradt a szokásos flakon a kézben. A vár felé vettem az irányt, egy elég kemény kaptató vezetett oda, szerencsére utána egy kellemes lejtő jött. Utána a tesco felé kanyarodtam majd irány ki a városból. Hezitáltam kicsit, hogy elinduljak-e Felsőtárkány felé, de nem találtam normális járdát ezért maradtam az eredeti tervnél és bekanyarodtam Felnémetre, majd gondoltam egyet és egy föld úton folytattam utam.

A tempóm idáig kicsit gyors volt, nagyon megállnom sem kellett (Budapesttel ellentétben itt nem akarnak halálra gázolni az autók) így kicsit kontrolláltam is a sebességem. Örültem végre egy kis zöldnek, egy dolog volt mindössze, ami zavart, nem igazán voltam benne biztos, hogy ez a föld út vezet is valahova. Régen azt hittem minden út vezet valahova, az idővel bölcsebb lettem és rájöttem, hogy vannak utak, amik egyszerűen csak véget érnek a nagy semmi közepén. Az irány jó volt, abban biztos voltam, aztán amikor szembe jött egy talicskás ürge, akkor már sejtettem, hogy valahol kilyukadok.

Így is lett, hamarosan már az Eger patakot szegélyező, jellegzetes sárga-zöld korlát mellett haladtam.

A Viadukt mellett újabb emelkedő kezdődött, egykori lakhelyem, a Hajdúhegy felé vettem az irányt. Folyamatosan rácsodálkoztam a környékre mennyi minden megváltozott mióta nem jártam arra, közben kicsit már kezdtem fáradni ezért úgy döntöttem, hogy a Szépasszony-völgyet ezúttal kihagyom és hazafelé veszem az irányt. Hihetetlen, de rengeteg kis falu (Noszvaj, Ostoros, Egerszalók) van a környéken amit érdemes lenne futva is bejárni nem beszélve az Egedről. Szerintem még máskor is elmegyek futni ha otthon járok, mert nagyon élvezetes volt ez a 16 km.

Másnap még futottam egyet az Érsek-kertben, ezután vettem észre, hogy bizony nem csak a térdemet és a comb hajlatomat érzem, de a derekamban sem stimmel valami. Ha állok semmi gond nincs, hajolni nem tudok és ülés közben is érzem, remélem csak egy enyhe húzódás, azt valószínűsítem, hogy a lépcsőkön lefelé kicsit durván toltam szombaton és emiatt vannak ezek a fájdalmaim (másik lehetőség, hogy a cipőm elhasználódott, de 600 km után csak nem). Szóval mozgalmas volt ez a két nap.

Nektek hogy telt a hétvége?

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr1003095439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.25. 10:27:05

Irigykedve olvasom a vidéki szintes futásokat. Olyan jó lehet, hogy nem üldöznek az autók, nincs szmog és még szép helyeken is jársz. Gratulálok a teljesítményhez is, természetesen. :-) Nekem is jó volt a hétvégém, tegnap a Győr-Lipót verseny 27 km-es távját nyomtam le, aztán a szervezők jóvoltából a meleg vizes medencékben pihentük ki a futás fáradalmait.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.25. 10:54:16

@azilinha: Köszi :) A Győr-Lipót is tök jó lehetett, olvastam milyen időt mentél, le a kalappal. Utána jól eshetett a medencében lazulás, lehet nekem is arra lenne szükségem akkor nem fájna a derekam, de most melóban a székben nem túl kellemes :S

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.07.25. 11:47:58

Én is próbáltam már futni a szülőfalum környékén az alföldön, de nagyon féltem a kutyáktól, nem is sikerült igazán jól. Igaz, hogy estefelé indultam, rám is sötétedett és a kutyák ilyenkor talán még ingerlékenyebbek.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.26. 07:54:19

Micsoda véletlen én pont mos hétvégén futottam szintén szülőfalum közelében (Alföld) és nagyon élveztem! Több tanulsággal is szolgált amit részben te is leírtál, de én nem terveztem meg előre az útvonalat, mert nagyképűen úgy gondoltam, "hát akkor a határ ahol egész nyarakat eltöltöttem, hát csak összejön a 15 kili". Persze tanulhattam volna egy korábbi falubéli karikából ami alig lett 5 kili. :)

Szóval megindultam és mázlim volt mert kifogtam azt a 2 órát mikor nem esett és az út mentén kutyákkal se találkoztam. A táj megváltozott mert odahúztak egy autópályát a "keleti út"-ra, de mellé készült szervizút. Ami átváltott makadámba, majd véget ért egy olajkútnál. Itt már a táv felénél jártam és nagyon lehangolt volna ha ugyanarra kellett volna visszafutni, de akkor észrevettem egy letaposott nyomot a réten amit követve kijutottam a híres "Déli út"-ra és a faluban egy kis kerülőt beiktatva meglett a 15. Nekem nagy élmény volt, mert rengeteg gyerekkori emléket felszínre hozott.
Bocs, hogy terjengős lettem) :)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.26. 08:55:15

@BRandom: akkor úgy néz ki mindenki nosztalgiázott :) Kicsit más szemszögből is látja az ember a tájat, a környéket ha futva megy. Meg ugye az is benne van, hogy nyilván amikor ott laktunk, akkor annyira nem nézelődtünk, hiszen megszokott volt.

Látom Endomondo-t használsz, én is hajlok rá, hogy arra váltok, de egyelőre zavar, hogy 2000 km futás és egyéb edzés már máshol van tárolva. Na majd átgondolom :)

Te milyen telefonnal használod? Miket próbáltál még esetleg ki? Miben jobb az Endomondo?

szistvanka · http://szisa.com 2011.07.26. 10:00:33

@pantomimes: ha szabad endomondo-s témában hozzászólnom.
Jómagam és kollégáim androidos telefonnal használtuk/használjuk (Samsung Galaxy 3) és nem volt/nincs vele gond. Ez a telefon mondjuk egy kalap sz*r, de az más tészta, endo kliens jó rá.
Iphone-on is tudom hogy jól megy másik ismerőstől.
A klinesben nekem nincs sok tapasztalatom, mert hamar áttértem a Garmin-ra és azt importálom endomondo webes felületére, a webes felület szerintem statisztikában az egyik legjobb (Garmin Connect, Nike Running és Endomondo közül.), meg a közösségi felépítése, hogy az ismerősök egyből látják mit merre csinálsz és commentezhetnek, stb.
Egy másik commentben olvastam még, hogy pl. a kliens beolvassa km-ént a tempót ami szerintem is jó lehet.
Na de majd a megkérdezett megerősít/megcáfol.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.26. 10:15:12

@pantomimes: Nekem is olyan más volt a táj futva. Emlékszem gyerekként ott rohangáltam a mezőn a tehenekkel vagy az árokparton békákat hajkurásztam és akkor minden olyan messzinek és nagynak tűnt. Most meg... Amúgy nagyon felizgatott ez a falubéli futás így a következő hosszút is ott fogom teljesíteni, már van is pár útvonaltervem. Vicces, hogy gyerekként bicajjal jártam arra és a szülők vonakodva engedtek el ekkora távolságokra. A világ végére. :)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.26. 10:17:19

@szistvanka: jól hangzik, legközelebb ki is próbálom :) Én cardiotrainert használok, sok dolog van ami tetszik benne, de nem igazán közösségi app :) Kár, hogy a futásaimat nem lehet importálni endomondoba. Manuálisan gondolom feltölthetném, de azt most kihagynám :)

@BRandom: igen, gyerekkoromban nekem is nagynak tűnt minden :) Most néztem, hogy a lakótelepi házak csak 4 emeletesek, pedig én 10-re emlékeztem :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.26. 10:20:25

@szistvanka: Nekem nagyon bejött. Olyan progit kerestem ami ingyenes és minél kevesebb befektetéssel használhatom. Symbian, Android vagy IPhone felületen is elfut, eltérő szolgáltatásokkal. Az alap, hogy az ezreket bemondja ami szerintem nagyon hasznos és kényelmes. Mindig tudom, hogy hol tartok és a tempóm is ellenőrizhetem. Melkaspántot is lehet csatlakoztatni, de speckó kell asszem.

Nekem korábban Sports Tracker volt, de az gyakran fagyott és a felülete se tetszett. Itt Endoban jó statisztikákat lehet böngészni, sőt havidíjért mindezt bővitve. Én több sportot is űzök ezért hasznos, hogy mindet lekezeli (kondi, úszás, bicaj, túra és futás).

Lehet importálni/exportálni és előre elmenteni/beolvasni útvonalakat. Akár publikálni is és azokhoz tudsz időket felvinni így akár kézzel is felvihetsz edzéseket.

A közösségi oldal zseniális! Megkeresheted már tag haverokat és kommentálhatják valamint ők is kommentelhetik edzéseid. Sőt edzés közben üzenhetsz is amit a program beolvas. Érdmes angolul üzenni. Én már kaptam így üzit és baromi motiváló volt. :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.26. 10:22:54

@pantomimes: Én egy teljesítménytúrám a haverom Garminos méréséből vittem fel. Azonos úton mentünk csak eltérő idővel. Feltöltöttem az ő adatait és átírtam az időt.

Ja igen! Szinte mindent lehet utólag módosítani és egyes edzésekhez saját megjegyzéseket írhatsz ami hónapok múlva hasznos lehet. Én pl. hőmérsékletet vagy egyém extrém dolgot szoktam felvinni ami lényeges lehet az edzés eredményét tekintve.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.26. 10:48:15

@BRandom: ki fogom próbálni, már barátkozom a felülettel :) Azokat az edzéseket át tudom hozni ahol be volt kapcsolva a GPS (bár néhol kicsit hibásan), sajnos azokkal nem tud mit kezdeni amit utólag tettem bele a cardiotrainerbe, így viszont nincs értelme átvinni a dolgokat. Lehet inkább lenullázom és tiszta lappal kezdek, még ezt kitalálom.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.26. 10:53:39

@pantomimes: Amiről van importálható adatotod azt szerintem érdemes bevinni.

Hiszen soha nem teljesíted a Föld - Hold távolságot. Vagy a földkörüli karikát. ;)

Egyébként ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. :) Ismerkedj a felülettel és majd meglátod hogy tetszik.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.26. 11:32:56

@BRandom: hát igen, a cardiotrainerben már Írországnál jártam :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.27. 18:53:39

Az endomondo szerintem is a legjobb, legszebb. Nekem a súly management hiányzik belőle, az pl a garminban benne van, persze manuálisan, de akkor is. Az endomondon a PB-k kezelése nagyon kafa, meg a fejlődésdiagram. A nike+ játékszer, de annak aranyos. A Garmin meg kafa, csak hiányos és a halálba idegesít, hogy minden egyes belépésnél át kell kattintani, hogy metrikusan akarom látni a mértékegységeket.

szistvanka · http://szisa.com 2011.07.27. 20:01:04

@mgergoo: endomondon is van súlykezelés, csak a profilban kell átírni mindig, a statisztikáknál a 2. diagrammon lehet bekapcsolni.

a metrikus megjelenítést beállítottad a display preferences-nél? nekem megjegyzi, belépéskor automatikusan átvált

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.27. 21:18:20

@szistvanka: endomondot megnézem köszi, garmnnál be van kapcsolva mégis felejti, miért nem rakja le sütibe, hogy nekem méter a kedvencem?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.27. 21:37:18

@szistvanka: Ja, addig nem jelenik meg az az opció a diagramnál, amig nem változtattam meg a súlyomat a profilban. Akkor ezzel már az endomondo hibátlan :-)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.28. 08:25:30

@mgergoo: tegnap kipróbáltam és nekem is bejön, a PB-s rész külön motivációt ad és jó, hogy egymás futásaihoz is hozzá lehet szólni.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.07.31. 22:24:36

Jó kis szintes kör. Szintemelkedést mértél? Itt Szegeden ez nem tétel, de egy egri körben fontos tényező.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.08.01. 07:41:34

@Sekiwake: igazából 157 m-t mért, de tudom, hogy hazudik :) Az eleje eleve lemaradt a mérésnél meg ez a progiban sajnos nem működik valami flottul.
süti beállítások módosítása