Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Ennyire futja! - 2. csapattalálkozó

2011.04.11. 18:38 - Navixaf

 


Múlt pénteken Sekiwake járt Budapesten és a látogatás keretében sikerült egy csapattalálkozót és egy közös futást is összehozni. A találkozót közvetlenül a 6É futás előtt tartottuk a Móricz Zsigmond körtéren található Mekiben (BTW: ki emlékszik a korábban a körtén álló pizzás old-timer kocsira?).

Ősi szokás szerint most is jó elkéstem: autóval nem vagyok ismerős arrafelé, több mint 20 percig parkoltam, majdnem a Budaörsi úton is jártam. Cserébe magammal vittem a kinyomtatott szinttérképet, az alapkoncepció kialakítása után össze tudtuk állítani az első vázlatos ütemtervet (amiről közben kiderült, hogy részben hülyeség, de majd még finomítjuk).

Külön örömömre szolgált, hogy a biciklis kísérőnk, Rodriguez is el tudott jönni (igaz ő nem futott utána). Mivel Tibor nem ért rá (remélem jól sikerült az alternatív program :-), most csak ő tudott gyakorlati tanácsokat adni. 

A 6É és az azt követő 61É futás hangulatos volt, de nem tudtam elvonatkoztatni a sajgó lábszáramtól, meg a Mekiben elfogyasztott feketetea utóhatásától :-(

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr412818095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.04.12. 11:07:52

Azóta hogy van a lábad? Nekem a talpam csak egy enyhe emlékeztetőt küldött, hogy azért még óvatosan, persze tegnap lenyomtam egy 15 km-t :) Jó volt találkozni veletek és szerintem a futásnak is megvolt a saját hangulata. Utána egy darabig nem is tudtam elaludni, sok minden volt a fejemben, a 6É, UB meg még szívem sem állt rá a pihenő ritmusra.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.12. 11:15:35

@pantomimes: sajnos a lábam azóta sincs valami jól, sőt kezd egyre ijesztőbb lenni :-( Annyira, hogy lehet, hogy orvoshoz kell menni vele, ugyanis tegnapra már eléggé bedagadt a lábszáram. Olyan volt, mintha szív-problémám lenne, boka fölötti rész látványosan vastagabb volt a másiknál, a zokni gumis részénél meg egy fél centis mélyedés...brrr
Egy hét pihenés+intenzív kenegetés a program, ha nem jön rendbe jövő hét elejéig, akkor meg doki :-(

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.04.12. 13:52:54

@Navixaf: jobbulást!! Tényleg rosszul hangzik, mindenképp pihentesd, nem tudom esetleg neten próbálj utánanézni milyen gyógynövények használnak.

pannonfunk 2011.04.12. 19:36:32

@Navixaf: Jobbulást! Só-víz háztartás rendben? Nekem akkor dagad a lábam-kezem, amikor túl sok sósat eszem, van, hogy a jegygyűrűmet körbe se tudom csavarni az ujjamon, pedig máskor (pl. most is) szinte lötyög rajtam. De a kevés Na+ bevitel is okozhat ödémát, Szóval látatlanban erről aztán semmi okosat nem lehet mondani.

Illetve ami nekem volt nemrég tapasztalatom, hogy az egyik laza átmozgató futásom után dagadt be a bal térdem, ami pár perc masszírozás után elmúlt, Féltem, hogy a félmaratonon is elő fog jönni, vagy esetleg sérülés lesz belőle, de szerencsére nem lett. Amit tettem, az az volt, hogy a CBA-ban felmarkoltam a legolcsóbb Ca és Mg tablettát, és abból szedtem be a napi 1-1 darabot. A megfelelő Ca és Mg pótlás úgysem árt, ha sokat futunk.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.12. 21:35:28

@pannonfunk: köszi a tippeket!

Só-víz háztartás borulására azért nem gondolok, mert csak az egyik lábamat érinti a dolog, ahol fáj is, tehát inkább lokális a probléma. A Ca és Mg viszont nekem is eszembe jutott, ma már toltam is egy Magne-B6-ot.

@pantomimes: lekopogom, mintha javulna egy kicsit, legalábbis kevésbbé fáj, de még mindig eléggé dagadt. A következőket variálom:
Kenőcs: lóbalzsam, feketenadály tő, diclac
Tabletta: tovita, magne-B6, C vitamin
Tapasz: salonpas (eddig csak 1db)
Egyéb: méhpempő

Csak rendbe jövök már végre ... :-)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.12. 21:43:47

@pantomimes: Örülök, hogy volt időnk beszélgetni előtt egy kicsit. Futás után nekem is kattogott az agyam legalább hajnali fél 4-ig. Reggel 7-kor pedig kelés, mert a gyerkőc már nagyon éhes volt :-) Nagyjából kedd reggelre pihentem ki a péntek éjszakai kalandot.

@Navixaf: Hát jobbulást... Úgy látom, a futócsapat 3/5-e valamilyen egészségügyi problémával küzd. )kompressziós sportszárad nincs véletlenül? lehet, hogy segítene.)
Azért remélem, összekapjuk magunkat a nagy napra. Én tegnap futottam 11 km-t egyenetlen terepen, most én is érzem itt-ott a lábamat. Most úgy látom nem gond 2-3 naponta futni, de az UB-n naponta többször kell, ettől tartok egy kicsit.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.12. 22:13:01

@Sekiwake: Ja, a kompressziós zoknit ki is felejtettem, természetesen pénteken abban futottam :-)
A lényeg az, hogy fájós lábbal nem kellett volna futni, és ha nem ilyen fix programokról van szó, valószínúleg nem is tettem volna.

Most úgy érzem pár nap alatt rendbe fog jönni, a probléma inkább az, hogy fogalmam sincs, mi okozta (nem csináltam előtte semmi megerőltetőt) és félő, bármikor visszatérhet.

pannonfunk 2011.04.12. 22:56:24

@Navixaf: Ezt már Pantomimesnek is mondtam, hogy ésszel kellene a krémeket kenegetni, mert nem biztos, hogy jó, ha egyszerre több hatóanyagot is használsz, mert esetleg pont kioltják egymás hatását. Konkrétan a lóbalzsam tartalmaz metil-szalicilátot (a télizöldben van nagy mennyiségben, és télizöldet tartalmaz a lóbalzsam), a diclacban meg diclofenák. Ha ezt egyszerre használod, az nagyjából olyan, mintha egyszerre szednél aszpirint meg Cataflámot, amit vagy lehet együtt, vagy nem. A Fortedol drazsé (ami szinté diklofenákot tartalmaz) tájékoztatójában mindenesetre az szerepel, hogy "A Fortedol különösen az alábbi gyógyszerek hatását módosíthatja:

[...]

- egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. acetilszalicilsav vagy ibuprofén tartalmú készítmények)."

www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/FORTEDOL_filmtabletta/10881

Szóval kérdezd meg a háziorvosod, gyógyszerészed, mert én csak matematikus vagyok, és vagy feleslegesen aggódom, vagy jogosan... :S A módosított hatás lehet éppen erősítő is, meg egymás hatását kiolthatók is, meg bármi más...

pannonfunk 2011.04.12. 23:02:30

A Cataflam betegtájékoztatójában is az van, hogy "feltétlenül tájékoztassa orvosát", ha mellette szalicilát tartalmú gyulladásgátlókat is szed...

www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/CATAFLAM_50_mg_bevont_tabletta/5445

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.12. 23:41:35

@pannonfunk: ezeket természetesen nem egyszerre használom, hanem felváltva.

Tibs71 2011.04.12. 23:51:21

Örülök hogy sikeres volt a találkozó...

Viszont a krémekkel tényleg óvatosan - én leginkább a fekete nadálytő miatt gondoltam hogy szólok - az egyik, hogy konkrétan le van írva, hogy egyidejűleg nem szabad alkalmazni más gyulladáscsökkentő- és/vagy regeneráló hatású külsőleges készítménnyel, de a másik, és ez nagyon-nagyon fontos, hogy "naponta legfeljebb 1-2 alkalommal, összesen egy arasznyi (kb. 15 cm) mennyiségű krém használható fel!"
Az a helyzet, hogy a fekete nadálytő krémben lévő hatóanyag elég jól tapad pld az ízületekhez és tényleg hatékony, de nagyobb mennyiségben mérgező hatása van.
A használati utasításban az is benne van, hogy "A kezelés időtartama évente összesen legfeljebb 4-6 hét lehet." Ennek fele sem tréfa.

A fekete nadálytőt egyébként is leginkább zúzódásokra és ízületi problémákra érdemes használni - ha azt sem tudod hogy konkrétan mi a baj a lábaddal, akkor szerintem ne használd ezt a krémet.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.04.13. 08:17:00

@Sekiwake: én is örülök, hogy tudtunk beszélgetni a futás előtt. Szerintem össze fogjuk magunkat szedni nyárra, nem lesz itt gond.

@Navixaf: szerintem maradj egy hatóanyagnál. Az a baj, hogy a sérülésed típusát elég nehéz megállapítani, így elsőre nem tudnám megmondani, hogy milyen krém segíthet. A pihentetés mindenesetre nem árthat, esetleg jegeléssel is meg lehet próbálkozni. Ha van időd és nem túl macerás a körzeti orvosodhoz is benézhetsz hátha ő tud valamit mondani rá.

@pannonfunk: örülök, hogy van egy visszatérő olvasónk :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.13. 08:48:42

@Navixaf: Akkor a zokni volt a gond :-)

@pantomimes: Nagyon várom már a hosszabb távokat. Egyelőre 11 km-s köröket futok, azok már rutinszerűen mennek, nem vagyok utána fáradt. A hétvégén tervezek egy kicsit hosszabb futást. Igyekszem azért óvatos lenni.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.04.13. 09:48:35

@Sekiwake: igazad is van, óvatosan kell visszarázódni, nekem néha nehéz megállni, mind tempóban mind távban néha túlerőltetem magam. Nagyon szeretnék 20 km körüli távot futni már, akkor érzem igazán, hogy élek :)

DaMartian 2011.04.13. 13:09:15

Krémeket kevergetni tényleg nem szerencsés... Még egymás után sem! Az okokat nagyjából leírták, érdemes egy mellett kitartani egy kezelés alkalmával.. Jobbulást!

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.13. 13:12:50

@DaMartian: @pannonfunk: Igen, közben beláttam én is, és végül a diclac mellett döntöttem, tegnap reggel óta csak azt használom (+Mg, Ca, C vitamin).

Lassan javul, de messze nem olyan ütemben, ahogy szeretném :-)

pannonfunk 2011.04.13. 19:40:42

@DaMartian: Neked is jobbulást! Bécsre felépülsz teljesen?

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.15. 09:41:47

@Navixaf: Remélem, nincs semmi komoly a lábaddal. Ha javulgat, az már jó hír. Nekem is szokott bedagadni a bal bokám már jó ideje, és nem tudom az okát, de nekem legalább nem fáj. Szív problémára nem gyanakszom, mert voltam már vérképet csináltatni, meg a céges dokinál EKG is volt, és szerintem ezek kimutatták volna, ha gáz van. Az ortopédián se tulajdonítottak neki túl nagy jelentőséget, de engem azért kicsit zavar, bár a futásban nem akadályoz.

Az UB-ra szurkolok a csapatotoknak, bár ellenfelek leszünk. :-) Ti hogy osztottátok fel a távot (már, ha nem hadititok)?

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.15. 12:22:09

@azilinha: Vigyázz, Navixaf, egy kém!!!! Nehogy elfecsegd a titkokat! :-)))

azilinha, mi a nevetek? Női csapat? Néztem a csapatlistát valamelyik nap, s igen kevés tisztán női csapat indul.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.15. 12:27:24

@Sekiwake: Mi vagyunk a FOOT-óbarmok nevű vegyes csapat. És ti? Rendben, a titkotokat majd a helyszínen megfejtem. :-)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.15. 12:32:55

@azilinha: A nagyon titkos nevünk a blogunk címében és fejlécében van elrejtve.....

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.15. 22:36:28

@azilinha: @Sekiwake: Nem hiszem, hogy a legcsekélyebb esélyünk is lenne olyan csapat ellen, amelyikben azilinha fut :-)

Még nincs végleges szakaszbeosztásunk, de az irányelveket össze tudom foglalni. Igyekszünk figyelembe venni az egyéni igényeket, ezek alapján fejenként 3-4 szakasz fog jutni. A szintes részeken kb 10km-t futunk, a sík terepen pedig 15-20km-t. Befutó előtt minden váltóponton váltunk, hogy a levégén mindenki futhasson, és ne órákkal a befutó előtt érjen véget többek számára az esemény. A legutolsó szakaszon pedig a tervek szerint mindannyian futunk.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.15. 22:45:17

Ez igazán szép csapatmunka. Ezek szerint, akik éppen nem futnak, azok folyamatosan kísérik a futót? Bringával vagy autóval?

Mi úgy osztottuk fel, hogy mindenki csak egyszer fut, vagyis hosszabb távok jutnak egy-egy emberre. Az enyém lesz a befutó szakasz, Balatonakarattyától Tihanyig. Ha jól emlékszem, ez valami 43 km. Megbeszéltük, hogy a célnál mindenki ott lesz, ami nekem így nem kerül külön menetbe. :-)

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.15. 23:03:37

@azilinha: az éppen nem futók autóval mennek a következő váltóhelyre. Ez a része a dolognak még szervezés alatt van.
süti beállítások módosítása