Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Hol tartok, merre megyek

2012.07.25. 13:03 - pantomimes

A tavalyi UB után is nagy éhséggel vágtam bele az év második felébe, rengeteg motivációt kaptam ettől a versenytől, idén is ez a helyzet, az UB tovább acélosított minket és sikerült a pozitív dolgoknak megmaradnia a fejemben. Elkezdtem egy magnézium kúrát még a nagy verseny előtt és ez meghozta  a várt eredményt, gyakorlatilag nem jelentkezett combizom fájdalom sem a verseny alatt, sem utána, enyhén fáradtnak éreztem a lábam másnap, de ez is hamar elmúlt. Korábban sokszor, főleg hosszabb távok végén éreztem azt, hogy úgymond beáll a combom, bemerevedik, ami nagyon zavaró és nem mellesleg a további haladást erősen gátló tényező. Régóta úgy érzem, hogy ez a probléma áll a maraton és köztem, ez az, amitől félek és úgy gondolom ez a probléma az, amivel nem tudnék adott helyzetben mit kezdeni és fel kellene adnom a harcot. Ez úgy tűnik megoldódni látszik (azért gyorsan le is kopogom miközben ezeket a szavakat gépelem) és ezért be fogok nevezni az októberi maratonra.

Idén eddig…

… a következő számadatokat produkáltam:

stat_kicsi.JPG

Nehéz volt egy olyan diagramot találnom, amely jól mutatja azt meg, hogy mennyit is sportolok havonta, ha csak futnék ezt ugye kilométer adatokkal megfelelően tudnám prezentálni, de idén már a kosár is szerepel a menüben, néha egy kis úszással fűszerezve. Az edzés időtartama viszont aránylag jól mutatja ezeket a sportokat is. Jól látszik a növekvő tendencia, az év elején bajlódtam sérüléssel, betegséggel, eleinte egyáltalán nem és utána is csak fokozatosan mertem terhelni magam, tulajdonképpen az első 3 hónapom vegyesen telt mindenféle nyavalyákkal. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem komoly motiváció vesztést okoznak ezek a dolgok, nehezen találom utána a formám és egyáltalán a kedvem. Szerencsére visszataláltam a helyes útra, annyi változás azért van, hogy az edzések majdnem felét már a kosarazás teszi ki, ezt a sportot egyébként hamarosan megpróbálom szervezettebb formában űzni, konkrétan valami csapatot keresni ahova az én tudásom elég (nem lesz könnyű, mert van hely még a fejlődésnek, de azért ezt kitartással kompenzálom).

A következő félévben…

… próbálom tartani a fejlődő ütemet, azt azért érzem, hogy ez a dolog valahol tetőzni fog és onnan nem tudok továbblépni, hanem egy kisebb hullámzás indul majd el, de majd az idő megmondja. Hosszabb futásokra szükségem lesz, ezeket mindenképp tervezem (30-35 kilikre gondoltam), ezeket már a célidőhöz mérten kellene belőni,  4:12-4:20 körül szeretném teljesíteni a maratont. Júliusban eddig sikerült komoly számokat produkálni, eddig több, mint 22 órát sportoltam és még van bő egy hét ebből a hónapból, volt 4 olyan nap, amikor 2 edzés is belefért, volt köztük egy vasárnap, amikor reggel toltam egy félmaratont majd délután még kosaraztam 2 órát. Az UB hatása tehát idén is érződik, nemrég volt alkalmam futni újból a tónál, elgondolkodtam, hogy már egészen máshogy nézek a Balatonra, mint korábban, más emlékek ugranak be és amikor nyaralás közben futok egyet és meglátom a narancs nyilakat mosolyra görbül a szám és remélem, hogy még sokszor megtesszük a nagy kört.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr194673120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T@Z 2012.07.25. 13:39:45

Mit értesz magnézium kúra alatt? Hogyan csináltad?

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.07.25. 13:56:20

@T@Z: egész egyszerűen elkezdtem Magne B6-ot szedni :) Korábban versenyek előtt ampullában már próbáltam, úgy éreztem használ viszont az íze okozott problémákat. A kapszula ízetlen szerencsére, viszont idő kellett neki amíg éreztette a hatását.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2012.07.25. 13:58:50

Igen, aki futott már UB-t, annak a Balaton hirtelen több lesz, mint Közép-Európa legnagyobb állóvize. :-) Örülök, hogy a sérüléseid múlnak, úgy tűnik, most igen jó formában vagy. Sajnos nekem mostanában jön, hogy folyton lesérülök, és többnyire nem súlyos meg gyorsan elmúlik, de akkor is túl sok van belőlük (jelenleg is).

Szerintem nagyon változatossá teszi a sportolást, ha nemcsak futunk, hanem más mozgásformát is végzünk. Én is ezt teszem már egy ideje, és lassan a futás kezd alárendelődni a többi sportnak, de azért természetesen ő is bennemarad az "órarendben". Ezek szerint októberben mész maratonra? Én pedig ezt fogom most kihagyni, mert jelenleg nem érzem magam felkészültnek, és nem is érzek rá elég motivációt (nem is beszélve a sérülésekről). De neked szurkolok, szrintem nagyon érik benned.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.07.25. 14:09:39

@azilinha: most én is érzem magamon, hogy képes vagyok szinte bármire, furcsa módon híztam is kicsit, amit nem nagyon tudok hova tenni, de 2-3 kiló miatt még nem izgatom magam :)

Köszi a szurkolást, remélem hamar rendbe jön a sérülésed és akkor megint jöhet a dobogó teteje!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.07.26. 21:41:00

Sok sikert a felkészüléshez, aztán majd persze magához a maratonhoz is! Örülök, hogy beneveztél!

Az UB-nak nálam is vannak ilyen hatásai, nekem a településnevek kezdenek ismerősek lenni: Dörgicse, Badacsonytördemic ... :)

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.07.28. 10:48:57

Ez az, hajrá! Én még nem döntöttem el végleg, nevezek-e a maratonra idén. Az UB után sajnos erős fáradtsággal és veled szemben motivációhiánnyal is küzdöttem (most már jobb a helyzet). Idén nem futottam hosszútávokat eddig, anélkül pedig nehéz lenne. (Fél éve nem futottam félmaratont sem, ált. csak 15-16 volt a max.) Szurkolok neked, de még nem zárom ki azt sem, hogy mégis benevezek.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.07.30. 08:28:25

@csiripiszli12: köszi :) Meglátjuk mi lesz. Ja igen, a településeket így már mindjárt könnyebb megtanulni :)

@bencsikp: örülnék ha együtt futhatnánk a maratonon, hétvégén gyakoroltam a tervezett maratoni tempót, 6:00-6:10 között egyelőre, 14-145-ös pulzussal ment 20 kili, jól éreztem magam közben bár nagyon meleg volt tegnap délelőtt.
süti beállítások módosítása