Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Hátráltató tényezők

2012.01.11. 09:17 - pantomimes

Sajnos nem indul problémamentesen az év, de ezen már meg sem lepődöm. Az történt, hogy az augusztus óta használt Pegasus cipőm csúnyán feltörte a lábfejem belső felét, ez teljesen váratlanul ért mivel egy ideje használom már a cipőt. Egy kis ráadásként múlt hét szerdán ebben a cipőben kosaraztam 2 órát és utána vettem észre, hogy a sok oldalirányú mozgás, megállás, megindulás véresre törte a lábam. Úgy döntöttem, hogy pihentetem, bár nagyon mentem volna, de le kellett beszélnem magam a futásról. 1 hetet kihagytam, tegnap már úgy éreztem ki lehet próbálni, a biztonság kedvéért gézt ragasztottam az érintett területre, illetve a cipőm eredeti betétjét (ami egy merev betét, a széle pedig kicsit kiáll, talán ez okozhatta a problémát) kicseréltem egy puha betétre. A gézlapozást csak az egyik lábamon vetettem be, nem voltam meggyőződve róla, hogy segíteni fog. 10 kilit nyomtam le, a gézes lábamnál kicsit nyomott, éreztem, hogy van ott valami, de a futás végén úgy tűnt minden rendben, a másik lábamon enyhén éreztem, de nem vészes.

Próbáltam visszavezetni, hogy mikortól van ez a probléma, mi idézhette elő. Abban bízom, hogy csak arról van szó, hogy egyszer a begyűrődött zokni feltörte, majd szépen tovább rontottam a helyzeten. A cipő nem kicsi rám, de úgy érzem, a betét kicsit éles széle bánthatta a lábamat, talán egy fél számmal nagyobbat kellene vennem, nem tudom, kicsit most bizonytalan vagyok mi a megoldás.

Egy másik hátráltató tényezővel is szembetaláltam magam, ami talán nem is akkora probléma. Úgy döntöttem, mint újévi fogadalom, hogy elkezdek kosarazni. Régen nagyon szerettem és éreztem, hogy már szükségem lenne egy kis változatosságra is. Úgy gondoltam, hogy a kosár nem fog nagyon lefárasztani, nem vesz el energiát a futástól, hát, tévedtem. 2 órát kosaraztunk (mondjuk egész pályán 4-4 fős csapatokkal, ami nem éppen ideális) és teljesen kikészültem. Ebben benne volt persze az is, hogy nagyon lelkes voltam és sokat futottam, de nem hittem volna, hogy ilyen szinten fog lefárasztani. Kicsit újra kell terveznem így mindent, elképzelhető, hogy heti egy futóedzéssel kevesebbet tudok majd betáblázni, de most úgy érzem, hogy a kosár keresztedzésnek kitűnő lesz, átmozgatja a felsőtestet is és szinte végig résztávozom az egészet.

Az edzéstervemmel nem tudom mi lesz, nagyon lelkesen vágtam bele, de egy ideje már nem is figyelem, csak futok ahogy jól esik, jelen esetben meg ahogy tudok. Talán egy egyéni edzésterv kellene, ami tartalmazza a kosarazást is, nem tudom. Kicsit most úgy érzem, hogy át kell gondolnom a maratonnal kapcsolatos terveimet, egyrészt számomra új infó, hogy a balatonfüredi verseny eléggé szintes, talán kezdésnek nem ezt a versenyt kellene választani. Nem biztos, hogy konkrétan ki kellene tűznöm, hogy mikor és melyik versenyen akarok indulni, talán a megérzéseimre kellene hagyatkoznom és ha úgy érzem, hogy eljött az idő, akkor majd megnézem milyen verseny van időpontban közel.

Sok gondolat jár ezzel kapcsolatban a fejemben, elképzelhető, hogy túlmisztifikálom, túlagyalom az egészet és csak egyszerűen bele kellene vágni, de azt hiszem ez egy nagyon jelentős és különleges esemény lesz az életemben és szeretném ha a körülményekhez és az adottságaimhoz képest a maximumot tudnám kihozni magamból azon a versenyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr153536267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.01.11. 13:22:25

Ne aggódj! Sérülten persze ne fuss, hagyd, hogy rendbe jöjjön a lábad. Ha van kedved, kosarazz. Bízz a megérzéseidben: ha még nem érzed úgy, hagy ki a márciusi maratont (vagy menj el a laposabb debrecenire). De az első maratonnál tényleg nem az idő számít. Ua. szerintem megcsinálod 4 órán belül... (De nem akarlak nyomás alatt tartani!)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.01.11. 13:32:03

@bencsikp: köszi a bíztatást. Általában elóvatoskodom a dolgokat, így nem akarok időt tervezni az elsőre, inkább túlspórolom majd és beérek úgy, hogy talán ment volna gyorsabban.

pannonfunk 2012.01.11. 13:54:11

@pantomimes: Bizony, tisztelni kell a távot. De. Nem kell megijedni tőle. Végülis harmincakat futottál már, elég jó tempóban, persze utána jön a feketeleves, de azért nem annyira rossz. A Debrecen egyébként jó ötletnek tűnik, ha félsz a szinttől.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.01.11. 14:00:46

@pannonfunk: az nem tetszik abban a maratonban, hogy köröket kell futni, még nem döntök, meglátom, hogy hogyan alakul majd február első fele, mennyire tudok visszarázódni.

Persze, tartok a távtól, szeretném ha egyben érkeznék be, igazából ennyi elvárásom van az első maratonommal kapcsolatban.
süti beállítások módosítása