Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Verseny előtti para

2011.08.31. 09:15 - pantomimes

Címkék: verseny span pagasus

Pár hete még magabiztos voltam, a korábban kitűzött cél gyerekjátéknak tűnt és még komolyabb célokat kezdtem álmodni magamnak. Sajnos a valóság jól arcon csapott, a korábbi remek sebességem nemes egyszerűséggel eltűnt. Próbálok okokat keresni, de egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen okot nem találok rá.

A cipőm már a végét járja, érzem, hogy már nem csillapít úgy, ahogy az elvárható lenne és a rugalmasságával is gondok vannak. Ez a probléma a versenyen is jelen lesz, hiszen az új Pegasusomat még nem sikerült eléggé betörni, nem biztos, hogy bevállalnék egy versenyt vele, de még ezen gondolkodom.

A másik kifogás az allergia. Sajnos engem is elért, mint minden évben, orrfújás, szemviszketés és gondolom ez a légzésemre is hatással lehet. Sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni, Pannonfunk írta, hogy ő mentolos cukrokat tol, ez érezhetően segít nekem is, valószínűleg ezzel fogom magam doppingolni a verseny előtt.

Ami a tempót illeti ezen a versenyen kicsivel 5 perc alatti ezrekre lesz szükség, de edzésen a korábbi 4:30-5:00-ás tempót most megközelíteni sem tudom. Az 5:00-5:30 közötti intervallumban tudok hosszútávon mozogni és csak nagyon nehezen tudok beférni alá. Tudom, ez csak edzés majd a versenyen, hiszen ott kell teljesíteni. Örülnék ha ez a dolog így működne, de ismerem magam már annyira, hogy érezzem jelenleg mik a határaim és most azt mondom, hogy ha minden rendben lesz, az időjárás is kegyes lesz hozzánk és esetleg az allergiám is javul, vagy egy kis eső lenyomja, akkor be tudok majd 1:45 alá férni. Sok fog múlni a rajton és azon, hogy mennyire tudok Lőw András és Hullay Ernő iramfutók közelében maradni. Az mindenképp doppingol, hogy 2 ilyen remek futóval kell tartanom a lépést. Ha jól sejtem ők egyenletes tempót fognak diktálni, sajnos ez nekem annyira nem fekszik, én jobban szeretem a lassabb kezdést és a folyamatos gyorsulást, de nem fogom megkockáztatni azt, hogy lemaradok az elején.

Most tehát megy az agyalás, próbálok mentálisan felkészülni, ma még elmegyek, kicsit szokom az új cipőm, próbálok egy jóízűt futni aztán szombaton úszom egy kicsit és korán lefekszem.

Még nyitott kérdés, hogy melyik cipőt használjam a versenyen, a Span már tényleg a végét járja (vagy valami más van, mert egyelőre csak 800-900 kili van benne), rövid távon még jó, de egy hosszú futás végén érzem, hogy már nem csillapít, a Pega még új, abszolút nem éreztem szokatlannak, kicsit keménynek tűnt, több rugalmasságot vártam, de mindenképp jó hír, hogy nem törte a lábam, nem dörzsölt ki. Összehasonlítva formára a két cipőt meglepően hasonlóak egyébként.

Ti mit javasoltok, melyiket vigyem a versenyre? A Span megérdemelné a szép búcsút, a Pega viszont fittebb, a verseny vége mindkét cipőben tartogathat meglepetést.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr883192359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.31. 09:33:15

Én is parás vagyok verseny előtt, de nagyon, főleg a napján. Cipőügyben sajnos nem tudok tanácsot adni. Viszont drukkolok neked, hogy jól sikerüljön a versenyed! :)

dvorcsakl 2011.08.31. 09:38:23

Én spec örülök, hogy az 1:45-ös iramosok egyenletest futnak, nekem az "fexik". Ha egyáltalán fexik valami. Inkább gyorsabban szoktam kezdeni, és a végére egyenlítem ki az átlagot. Nem tudnék jelentősen gyorsulni a végére, muszáj végig a 4:59-es átlagnál lennem. Viszont most megpróbálom nem elfutni az elejét.

Cipő: nekem még friss, de már betört a pegám, és nincs is másik, szóval nem kell ezen gondolkodnom. Mondjuk a szigetre is úgí járok, futni, hogy ott veszem fel a pegát, itt meg most otthonról már abban kell menni.
:-(

dvorcsakl 2011.08.31. 09:41:17

@csiripiszli12: pont most beszélgetek egy volt sporttársammal, hogy régen nem volt ez a para, amikor még többet jártunk versenyre, mint ahányszor mostanában hátfájás nélkül kelek fel.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.08.31. 09:46:59

Teljesen megértem ezeket a gondolatokat. Ugyanígy jártam én is a közel múltban: eltűnt a sebességem. Én a túl sok edzésre gyanakszom - nem tudom, nálad felmerülhet-e hasonló. Augusztusban visszafogtam magam, és vasárnap a Velencei-tó futás már ment, ahogy mennie kell.

Úgy gondolom (továbbra is), hogy a verseny csomó olyat kihoz belőled, amit egy edzésen nem tudsz beleadni, mert nincs az a motiváció. Én verseny közben csomószor úgy érzem, hogy nem is nyomok olyan vészes tempót, de még közben is tudom, hogy edzésen képtelen lennék ugyanazt hozni.

Szerintem ne parázz. A versenyen sikerülni fog a legjobb formádat hoznod. Én még sose követtem iramfutókat, de lehet, hogy ez is jó ötlet. Ha az elején lemaradsz a tömeg miatt, akkor se pánikolj, mert az így tartalékolt energiát később ki tudod használni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.08.31. 09:49:10

Én futottam már vadiúj cipőben versenyen, előtte való nap vettem. Engem doppingolt a tudat, hogy egy új Mizuno cipő repít.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.08.31. 09:53:18

@csiripiszli12: köszi, remélem neked is összejön minden amit tervezel a hétvégére.

@dvorcsak: akkor neked az iramfutók pont jók lesznek, a végén majd az adrenalin behúz. Én sajnos mindig kicsit rozsdásan indulok, ettől tartok, hogy erőltetni fogom az elejét és meghúzom magam, vagy esetleg kifulladok, csak azért hogy tartsam a tempót. Viszont ha az elejét sikerül átvészelnem, akkor a végén még lehet tudok egyet robbantani, de itt már kicsit belelóg a kezem a bilibe :)

@azilinha: nem érzem annyira, hogy túledzeném magam, benne lehet az is, amit már említettem neked korábban, hogy fáradt vagyok, nem volt még idén szabim, most azzal hergelem magam, hogy már csak pár nap és 2 hét szünet következik, hátha mentálisan jót tesz :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.08.31. 10:01:11

@pantomimes: Ez is simán benne lehet!! Biztos, hogy jót fog tenni a szabi, és ha ezzel a gondolattal doppingolod magad, az teljesen reális.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.08.31. 10:05:36

A túledzettséget nehéz azért felfedezni lehet csak későn jössz rá, hogy ez a gond.

Cipő ügyben csak te tudsz dönteni, szerintem mindenkinek más tapasztalata van. Nekem nem jött be mikor új cipőben mentem egy versenyre, mert feltörte a lábam.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.08.31. 10:17:35

@BRandom: én a kilik számából indulok ki, nem futottam többet mostanában, sőt még talán kevesebbet is, 150 km-t havonta meg ki kell bírnom, nincs mese :) Ha nem menne, akkor azért kicsit elszomorodnék, az azt jelentené, hogy bizony visszafelé fejlődök. Mindenesetre érdekes lesz az elkövetkezendő időszak, mert október elején 30 lilis verseny lesz, arra meg kellene 1-2 hosszabb futás, remélem ez a szabi mindent megold :)

pannonfunk 2011.08.31. 10:20:12

Pegát, egyértelmű. Nekem az új modell van, most volt másodszor a lábamon. Kicsit kemény, de én szeretem, mert teljesen stabil és jó tempót lehet menni benne. És hidd el, hogy remekül csillapít, annak ellenére, hogy keménynek érzed. Kicsit lunaros érzetem van benne, de lunarban is futottam már félmaratont meg még 25 km-eket is. (Persze én a Vomeromat fogom vinni versenyre, mert az egy Pega de Luxe, ahogy Gergő találóan megjegyezte :) )

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.08.31. 10:30:25

@pannonfunk: Vomerot sajnálom, hogy ne vettem, mindenki dícséri. Még vacilálok, mert a Span megérdemelné a méltó búcsút, persze, hogy ez a verseny mennyire lesz méltó erre azt még nem tudom :) A realitás tényleg a Pega lenne, ma még futok egyet benne aztán döntök, nem szeretek ilyen dolgokon sokáig rágódni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.08.31. 10:35:45

@pantomimes: szerintem ma még mozgasd meg a pegát, meg ugye szombaton egy 4-5 kilis kocogás, és menj abban...jól fog jönni a többlet puhaság 15 kili után....ha téged zavar az egyenletes tempo, akkor kicsit távolodj el az iramfutóktól, de még legyenek látótávolba, és majd 10 kili után utoléred őket...

ne parázd túl...:-) sok sikert vasárnapra, és majd számolj be hogy ment...:-)

dvorcsakl 2011.08.31. 10:38:57

@pantomimes: ne sajnáld, nem feltétlenül lenne Neked is jó. Én azzal kezdtem a tesztet, aztán pega, aztán lunarglide, meg structure triax. Maradtam a pegánál. vomero-ban futottam a szigetes PB-m, de fájt benne a lábam.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.08.31. 10:57:52

Ezek a cipőnevek nekem kínaiak. Ti meg úgy beszéltek róla mintha teljesen természetes lenne, hogy mindenki mindet ismeri. Kicsit sajnálom, hogy nem tudok cipőket tesztelni, de ehhez már rég hozzászoktam. :(

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.08.31. 12:59:21

@ringsider: köszi a tanácsokat. Az iramfutóktól nem tudom mennyire akarok leszakadni, félek, hogy csapongós lesz a sebességem, velük meg tudnék szép, egyenletes tempót menni, csak ugye az elején rájuk kell tapadni.

@dvorcsak: csak olyan szomorúan áll ott az a Span, megszakad a szívem, de majd rövidebb kis örömfutásokra felveszem.

@BRandom: hát igen, aki nagylábon él :) Egyébként ilyen outletekben te akkor tudsz vásárolni nem? Én ha arra járok mindig csak egy csomó 45-46-47-48-as cipő van, kisebb méretek nem nagyon.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.08.31. 13:02:51

@pantomimes: igen, de nekem 49-nél kezdődik a világ :D

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.08.31. 13:28:57

@BRandom: aztamindenit :) Kisebb rémlett :) Akkor tényleg komoly gond lehet pl. egy futócipő beszerzése, egyáltalán vannak ekkora futócipők? Adidasból tudom, hogy vannak, olyanokat már láttam.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.08.31. 13:38:21

@pantomimes: Van, de csak kb. 1-2 db üzletenként és eddig csak 2 üzletben járta sikerrel. Spuri és Adidas factory outlet.

sanyosz75 2011.08.31. 21:28:39

tapasztalataim:

para: én akkor szoktam leginkább parázni, ha úgy érzem, hogy rendesen felkészültem, és félek, hogy mégsem jön majd a várt eredmény. sajnos az időjárás vagy rossz erőbeosztás bármikor keresztbe tehet, de szerintem inkább gondolj arra, hogy a felkészülést rendesen végig nyomtad

pega: második pegát koptatom, és jó véleménnyel vagyok róla. az első egy-két használatkor nekem is keménynek, pattogósnak tűnt, de utána ez a keménység teljesen elmúlt. külsőre a régi is nagyon jó állapotban van még, tényleg csak jókat tudok mondani róla. ha ezt szeretnéd használni a versenyen is, akkor szerintem előtte már csak ebben is fuss

allergia: nekem is elég erősek voltak idén a tüneteim (orrfolyás, könnyezés). annyira erősek voltak a tüneteim, hogy vagy három gyógyszert is elkezdtem használni egymás után, mindig másban bíztam. végül már olyan rosszul néztem ki, hogy egy orvos kollégám megszánt (mondjuk ő is allergiás), és rábeszélt egy negyedik gyógyszerre, amit Aeriusnak hívnak. Emellett orrspray-ként felírt még Rhinocort Aquát is. Mondta, hogy az elején legyek türelmes a szerrel :), de kb. 2-3 nap után már teljesen tünetmentes vagyok (egyedül a szemviszketés maradt meg). Ma már azt sem tudom megmondani, hogy mennyire lehet pollennel telítve a levegő. Nem szeretek senkit gyógyszerre rábeszélni, de nekem ez bejött.

pannonfunk 2011.08.31. 22:26:31

@sanyosz75: Óh, akkor értem már, hogy miért nem parázok most! Egyáltalán nem érzem úgy, hogy rendesen felkészültem a versenyre :)

Sok pollen van, anyukám nagyon prüszköl egész héten.

sanyosz75 2011.08.31. 22:38:17

@pannonfunk: én már most a várható meleggel mentegetem magam, meg azzal, hogy nem lehet egyszerre félmaratonra és maratonra is készülni. :)

pannonfunk 2011.09.01. 07:14:56

@sanyosz75: Én is ott rontottam el a felkészülést, hogy túl nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a távot növeljem, a sebességem meg stagnált, sőt egy picit vissza is esett. Viszont úgy érzem, hogy felkészültem a maratonra, meglepően könnyen ment a 37 km kétszer is (na jó, a hetedik körön mindig ment az alkudozás, hogy elég lesz 35 km is, de azért legyűrtem tisztességesen).

Per pillanat 32 fokot mondanak vasárnapra. Egyébként tökre kipihentnek érzem magamat, ez pozitív, de ha a hőségtől megborulok az első 5 km-en, akkor onnantól úgyis mindegy. Még abban bízom, hogy az éjszakák már kellemesen hűvösek, talán nem lesz 10-kor még túl nagy meleg.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.01. 08:30:39

@pannonfunk: szerintem alaposan felkészültél, ha a közös táblázatot nézem látszik, hogy bizony sok kilit otthagytál a szigeten. Az egy dolog, hogy a sebességed még nincs ott, de a 2 órán belüli idő szerintem garantálható, hidd el, én fogadnék egy nagyobb összeggel rá.

@sanyosz75: gondolkodtam én is valamilyen gyógyszeren, lehet, hogy a jövő héten kipróbálom amit írsz, most még nem mertem, nehogy valamilyen mellékhatás keresztbetegyen. Amiket írsz azok vénykötelesek? Árban hol mozognak?

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.01. 08:37:00

Ja, egyébként tegnap lementem még tesztelni a Pegát, az első 2 klikk persze megint csak 5:40 körüli volt, a többi ment szépen 4:40 körül, de meg is szenvedtem érte. Nem tudom, hogy esetleg a gyenge bemelegítésnek köszönhető, de a lábaimat nehéznek éreztem és még mindig keménynek tűnt a cipő. Lehet, hogy idő kell neki, hogy kicsit betörjön és előjöjjön a rugalmassága?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.09.01. 10:10:18

@pantomimes: most már tényleg pihenj! jönni fog az idő, nyugi...:-)

sanyosz75 2011.09.01. 10:37:11

@pantomimes: sajnos vénykötelesek, és nem a legolcsóbbak. bár egy 10 darabosat talán még megér ez a szezon.
www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/AERIUS_5_mg_filmtabletta/13789

a cipőhöz valóban kell egy pár alkalom.

pannonfunk 2011.09.01. 10:43:21

@pantomimes: @sanyosz75: Nem tudom, hogy ennek a gyógyszernek mik a side effectjei, én Zyrtec-et szedtem 7-8 évvel ezelőtt, attól tiszta kóma voltam. De verseny után esetleg meg lehet próbálni.

sanyosz75 2011.09.01. 11:31:31

@pannonfunk @pantomimes: az allergia elleni gyógyszereknek általában megvan az a mellékhatásuk, hogy álmosságot okoznak. ezért javasolják, hogy az esti órákban vegyük be. a saját tapasztalatom az, hogy lehet benne valami, de nem érzem nagyon komolynak ezt a hatást.

augusztusban viszont valóban volt olyan időszakom, hogy cserélgettem a gyógyszereket, és volt olyan nap, hogy kétfélét is bevettem, na az már tényleg megborított. Ti ne csináljátok. :)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.01. 11:37:49

@ringsider: Okés :) Végülis javítani már nem tudok a helyzeten max rontani :)

@pannonfunk: hasonló tapasztalataim vannak, öcsémnél ráadásul durva addikció lépett fel, úgy kellett lejönnie a zyrtecről.

@sanyosz75: szerintem kipróbálom, az ára nem vészes végülis.

pannonfunk 2011.09.01. 12:55:32

@pantomimes: Ouch... Addikció szerencsére nálam nem volt, én kifejezetten már nem akartam bevenni a végén, olyan rosszul voltam tőle. Pedig este szedtem be egy felet, de úgy leesett a vérnyomásom közben, hogy rosszul voltam. Éjjel felébredtem, de nem bírtam felemelni a kezem vagy a fejem, olyan fáradt voltam, utána meg zuhantam vissza az álomba, brrr... Viszont tényleg normalizálódott a helyzet azóta. Lehet, valami enyhébb cuccal is el lehetett volna érni ezt.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.09.02. 08:41:05

Érdekes módon nekem minden recept nélkül adtak többféle allergia ellene gyógyszert is. Mondjuk egyik sem használt. Viszont 1 tabletta Loratadin-HEXALtól kb 1 napig aludtam. Nem is éreztem, hogy allergiás vagyok :-)
Az allergiás tüneteim pedig néha megjelennek, de általában tünetmentes vagyok.

A versennyel kapcsolatban pedig ne parázz. Jobban fog az menni, mint gondolod.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.09.03. 16:24:31

Én is span-t és pegát koptatok, hát, nehéz a választás. Nekem mostanában a span kényelmesebb, de egyik se tört fel újonnan sem. Inkább az újabb cipőre szavaznék.
Hajrá holnap! Szurkolok.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.09.04. 22:57:30

Meleg volt, nem csoda, ha kevesen futottak ma PB-t. Gratulálok minden teljesítőnek!
süti beállítások módosítása