Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...
  • bencsikp: Hedonizmus, ez nagyon jó!!! :-) Ezt nem is hallottam, mert épp én futottam. Némi kis lelkiismeret-... (2014.07.01. 10:26) Ultrabalaton 2014

II. Marosmenti Félmaraton, Makó

2012.09.23. 12:27 - Sekiwake

Címkék: verseny gát makó félmaraton terep

A tavalyi első alkalommal megrendezett verseny után nagyon vártam az ideit. Tudtam azt is, hogy idén nem Makón fogunk körözni, hanem a Maros partján, illetve gátján jelölték ki a szervezők a távot, tehát ez terepfutás lesz, kezdhettem izgulni, hogy ne legyen sár. Nem lett, sőt a 3 nappal ezelőtti eső a port is elverte, a felszín tehát futáshoz ideális volt. Az útvonal cseles volt: átfutottunk Apátfalvára, de a kijelöléskor sikerült elkerülni, hogy ugyanazon az úton fussunk vissza, mint oda. A legszebb szakaszt 2x járjuk be, és futni fogunk erdei ösvényen, gáton, dűlőúton és egy kicsit aszfalton is.

2012Marosmenti1.jpg

A családommal utaztam, nevezés a helyszínen, találkozás a makói cimborákkal, pacsi a szegedi futótársakkal, melegítés és RAJT. Azonnal probléma merült fel: nem láttam a pulzusértékeimet. Úgy készültem pedig, hogy szigorú pulzuskontroll alatt futok, ez tehát rosszul esett. Többször újraindítottam futás közben a mérést, nyálazgattam a mellkaspántot, és szomorúan meg kellett állapítanom, hogy kimerült a pánt eleme. A 2 km-es jelnél döntöttem úgy, hogy innentől időt mérek, legalább a tempót ki tudjam számolni, ha már a pulzust nem látom. Közben a mezőny kezdett eloszlani és berendeződött az első 3 km-en egysoros oszlopba, itt ugyanis csak egy vékonyka gyalogösvény kanyarog a Maros partján. 1-2 m-es dimbek-dombok, mellettünk a Maros, sárguló avarszőnyeg, igazán szép hely. Az ügyesek előzgetnek, de amikor kiérünk az erdőből a dűlőúton könnyebben lehet javítani a pozíciókon. 8 km körül ért utol Szabi a szegedi BSI futónagykövet. Elpanaszolom neki a problémámat, ami érdekes módon eléggé kizökkentett a ritmusból. Számolgatunk, kb. 5:40-esek a km-ek, én csak tippelgetni tudok, hogy bírni fogom-e végig. Ő ilyesmi tempót tervezett, így innentől együtt megyünk. Beszélgetünk, elmélkedünk, már fenn is vagyunk a gáton, frissítünk, és itt is a fordító Apátfalván. Chip nincs, de a számunkat felírják, indulunk is vissza. Egy hosszabb szakasz jön a gáton, aminek a teteje jól futható. Egymás mellett futunk, beszélgetünk, a precízen elhelyezett km jelzéseknek hála, látjuk, hogy gond nélkül tartjuk az 5:40-es  tempót. Az utolsó 3 km ismét a Maros part. Itt eleengedjük a tempót, megyünk, ahogy bírunk. 5 sporttársat előzünk meg, ahogy vágtázunk a nyári gát maradványán fel-le. A befutóban Lali név szerint említ, érmet kapok, gratulálgatunk egymásnak. Szabi szóbeli támogatása sokat segített, nélküle szerintem fejben feladtam volna, pedig láthatóan bírtam futni ezt a tempót, sok helyen kényelmesen beszélgetve.

2012Marosmenti4.jpg

2012Marosmenti3.jpg

Szusszanás után finom gulyásleves, magam is meglepődöm, hogy az ilyenkor szokásosan gyenge gyomromnak mennyire jól esik. Levezetésként a fiammal átcsúsztunk a Maros felett kiépített kötélpályán a nemrégiben megnyílt kalandparkban. Sosem csináltam még ilyet, legközelebb a fákon mászós részre is benevezek. (Amíg futottam, a gyerek átkommandózta magát a gyerekeknek kiépített pályán.)

2012Marosmenti2.jpg

A szervezők nagyon kitettek magukért, látszik, hogy sokat dolgoztak a rendezvényen és a legapróbb részleteket is kidolgozták. A csodálatos időben időben 5:40-es tempóval megfutott félmaraton pedig az eddig mért legjobb időm, így számomra ez a nap ezért is sokáig emlékezetes marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr14797104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.09.23. 16:32:50

Csak úgy jönnek itt a bejegyzések, sűrű a programod, de úgy látom szép élményeket gyűjtesz. Én ma sikeresen teljesítettem egy 35 kilis távot, holnap megpróbálok írni róla, ez most meggyőzött, hogy menni fog a maraton. Neked is jól alakul a felkészülés, szerintem jók leszünk :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.09.23. 20:25:50

@pantomimes: Én már tavaly is mondtam, hogy szerintem menni fog neked a maratoni táv. Kíváncsi vagyok, hogy érezted magad a 35 km-s futáson! Cseréltem elemet a pulzusmérőben, már csak valami kellemes futóidőt kell majd kifognunk...

Vitja 2012.09.26. 07:10:56

Beszámolod alapján felhívtad érdeklődésemet. A jövő évi időpont meg van már?
Gratulálok!

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.09.26. 18:55:46

@Vitja: Ha jól tudom, az a terv, hogy az évnek ugyanebben a szakában rendezik a vesenyt jövőre. Ha rákeresel a Marosmenti Mocorgók-ra a Facebookon láthatsz egy halom képet a mostni eseményről, és biztosen hirdetni fogják a jövő évi versenyüket is.