Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

2014 eddig

2014.04.30. 10:01 - pantomimes

Utoljára még a tavalyi év végén jelentkeztem,azóta eltelt több, mint negyed év. Az új évet egy új módszer kipróbálásával kezdtem, elkezdtem pulzus kontrollal futni, az év elején családunk túl van az idei első költözésen is, megtaláltam a számomra ideális cipőt ill. technikai repertoárom is bővült

Pulzus kontroll

Valahogy azt éreztem, hogy nem vagyok elég összeszedett a futásaimon, nem tudom a tempómat tartani, begyorsulok, ami aztán nagyobb lassulásokhoz vezet, sokszor előfordult, hogy ez egy ördögi körré változott. Tudtam, hogy a tempóm monitorozása nem jó megoldás, van egy remek kalenji pulzus mérős órám, gondoltam bevetem. 1-2 edzés alatt be tudtam lőni a megfelelő minimumot, maximumot. Érdekes módon amint elérem a 150-es pulzust kiesem egy ritmusból és onnantól felfelé kezd kényelmetlenné válni a futás, még nem késztet megállásra, vagy lassításra, de egyértelműen fárasztó, így adta magát ez a maximum.

Nagyon lassú vagyok így ez tény, viszont sokkal kiegyensúlyozottabb is. Nagyon érdekes, hogy edzésenként változik, hogy éppen milyen tempót tudok menni, átlagban a 6:30-as jellemző, ami elég lehangoló, de valahonnan el kell indulni. A januári-februári időszak ennek jegyében telt, sajnos hosszabb futások vége felé technikai problémák léptek fel általában, de ez a tényleg pár ezer forintos eszköz tényleg nagy segítség és abszolút túllőtte az elvárásaimat. Még mindig ezt használnám ha a kisfiam nem tüntette volna el az órát a Dunaharaszti – Miskolc – Eger bermuda háromszögben. Azóta PK nélkül kell futnom és szinte szárnyalok a tavalyi önmagamhoz képest, simán hozom az 5:30 – 5:45 körüli átlagokat és jobban is érzem magam. Szerencsére az óra nemrég előkerült, így , amint használatba tudom venni vegyesen fogok PK-val és nélküle futni.

Dunaharaszti

Még tavaly novemberben a fejünkbe vettük, hogy keresünk magunknak egy nagyobb lakhelyet, mert az akkoriban igen szűkösen fértünk. Ahhoz képest, hogy hirtelen jött az elhatározás igen gyorsan sikerült is a szükséges lépéseket lezongorázni (Lakás eladás, albérlet keresés, ház keresés) és február végén már az adás-vételi szerződést írtuk a jövendőbeli házunkra. Korábban már kiköltöztünk Dunaharasztira és nekem szinte csak a költözés hevében jutott eszembe, hogy nekem új futó útvonalak után kell néznem. Szerencsére nem volt nehéz dolgom, a városban adta magát egy alap 10 kilis kör, felfedezésre pedig a HÉV menti kis utcákat ill. a Duna partot választottam. Vannak elhagyatott és kevésbé elhagyatott szakaszok, de alapvetően tetszik a környék futó szemmel is. Elkezdtem heti rendszerességgel a munkahelyemről haza futni, sajnos ezt nem tudom ebben a formában folytatni, a Csepeli bekötő út mellett kell futni és szerintem olyan oxigén hiányos ott a levegő, hogy teljesen kikészülök mire hazaérek, egy másik alternatíva a Soroksári út, attól tartok hasonló lenne itt is a levegő összetétele, így most azt találtam ki, hogy a Gubacsi hídig hévvel megyek és onnan lábon. Ez így 11 kili lett, hétköznapra ez is elég :) Van még egy másik ötletem, amely szerint a csepeli hévvel megyek pár megállót és így kicsit még ki lehetne egészíteni ezt az utat.

HAZAMAP.jpg

Cipő

Tavaly beszámoltam az új cipőmről, amit kiszakadva a nike beszűkültségemből vettem. Jelentem, hogy a talp rész gyengülése mostanában indult meg, tehát időben és kiliben olyan másfélszer annyit bír, mint egy nike. Jellemző rám, hogy a béna nagylábujjammal kilyukasztom a futó cipők orrán található hálós részt, így amikor már hobbi cipővé degradálhatnám elég lelakott kinézete lesz. A helyzet egész más ezzel a cipővel, a lyuknak még csak a csírája sem jött elő, a niken pedig tényleg 2-3 hónap után jelentkezett a probléma. Ezen kívül kényelmes, nem nyom, a talpbetétem jó bele úgyhogy rendeltem is egy ugyanilyet világos színben.

NB770.jpg

Technikai rovatunk következik

A fent említett kalenji órám rejtélyes eltűnése után véglegesedett az elhatározás a fejemben, kell egy normális óra. Valamiért automatikusan Garmin irányban indultam el, sajnos hamar be kellett látnom, hogy az általam erre a célra szánt keretbe nem nagyon fér be egy sem. A teszteket olvasgatva hamar képbe került a Nike Sportwatch órája, a negatívumokat olvasva győzött meg, ez annyit tud, amennyi pont kell nekem, a pulzus mérés opcionális, de még a pulzus övvel is pont be tudom húzni a keret alatt. Márciustól már a nike élővilágában rögzítem az edzéseimet, ezidáig telefonnal úgyhogy ez sem okoz gondot.

NIKE_SW.png

Egyelőre elégedett vagyok, biztos lesz, ami nem fog tetszeni, de azt hiszem óriási hiányosságokkal már nem találkozom. Szerencsére a kalenji órám is meglett, kitaláltam egy érdekes megoldást, egyszerre hordanám a két órát, na ezt majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr946094625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2014.05.01. 00:26:32

No, végre egy poszt! Lassan itt az UB is... Kíváncsi vagyok a két pulzusmérő órás változatra is. Érdekes, amit a cipőről írsz. A Nike nekem is hamar kilyukad, igaz oldalt.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.05.06. 09:22:10

@bencsikp: Bejött a 2 órás dolog eddig, bár fura, hogy a jobb kezemen is van egy óra. Erről van szó, nyilván senkinek sem "mintaszerű" a lábfeje így a cipőnek bírnia kell az eltéréseket. Nekem ez a nagylábujj teszt mindig mérvadó, volt, hogy bőr cipőm lyukadt ki 2 hónap alatt ott, de van olyan cipőm ami hosszú évek óta megvan és semmi nyoma. A nike futócipők jók, csak sajnos nem tartósak, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
süti beállítások módosítása