Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

K&H olimpiai futónapok - félmaraton egyéni táv

2011.05.23. 10:27 - pantomimes

Már tavaly eldöntöttem, hogy 2011-ben a K&H félmaraton lesz az első versenyem és ezen az eseményen szeretnék javítani az egyéni legjobbamon. Az utóbbi időben sérüléssel és betegséggel is bajlódtam, így nem sikerült sok kilométert tenni a lábamba, ezért kicsit tartottam tőle, hogy nem sikerül javítanom az időmön. Tavaly novemberben 1:53 alatt sikerült teljesíteni Siófokon a hasonló távot, akkor az nekem nagy eredmény volt, idén 1:50 alá szerettem volna beférni, volt még egy vad elképzelésem egy 1:45 alatti időről, de azt inkább elvetettem. Nemrég sikerült edzésen egy kiegyensúlyozott 1:51-et futni, ez egy jó alap volt, de azért éreztem, hogy több mint 1 percet kellene faragni az időből és bizony nem lesz egyszerű.

Közeledett a hétvége, úgy terveztem, hogy szombaton pihenek, sajnos ez nem jött össze, bejártuk a fél országot még Szlovákiában is voltunk, éjfélre estünk haza. Az ágyban feküdve kezdtem lemondani a jó eredményről, nagyon fáradtnak éreztem magam és ez reggelre sem javult. Tornáztam egy kicsit indulás előtt, az idő is lehangoló volt, beállt az a hangulat, ami a szeptemberi Nike félmaraton előtt is, nem volt kedvem futni. Próbáltam túltenni magam a fáradtságon benyakaltam fél liter ISO italt a villamoson és próbáltam fejben hangolódni a versenyre. A Kossuth térre érve remek hangulat fogadott, rögtön össze is futottam Sanyosz75-el, majd átvettem a rajtcsomagom. Nagyon sokan voltak kint, szurkolók és futók egyaránt, ment már a melegítés, készülődés. Kezdett egyre jobb kedvem lenni, a rajthoz beállva még egyszer átvettem magamban a taktikát: az első két kört 37-37 perc alatt, majd a harmadikat ugyanebben a tempóban és az utolsó két kilit megtolni.

Mindeközben rámköszönt Viito futóblogos kolléga, üdvözöltük egymást majd tovább is állt, látta rajtam, hogy egész máshol vagyok már fejben :) A rajt előtti percben összefutottam DaMartiannal, ő épp kisebb sérüléssel küszködik ezért óvatosra akarta venni az első kört, együtt kezdtük meg a versenyt.

Az első kör nagyon jól ment, DaMartiannal jót beszélgettünk, neki ez nagyon kényelmes tempó volt és valahogy ez a könnyedség rám is rámragadt, nagyon jól ment minden, az első kört 36 perc környékén teljesítettük. DaMartian úgy érezte rendben van a lába ezért elkezdtünk gyorsulni, nekem ez már kicsit sok volt, de élveztem, hogy tudunk együtt menni, persze ez nem tartott sokáig, átváltottam okos üzemmódba a vakmerő helyett és elengedtem DaMartiant a kör 2. kilométerénél. Kicsit túlhajtottam magam és mivel jól álltam az idővel kicsit lazítottam a tempón, hogy egy kis erőt gyűjtsek. Sikerült furán félrenyelni a levegőt ezért az szépen be is szorult, szenvedtem egy kicsit majd visszaálltam a normál, betervezett tempóra. A 2. kört tehát elég változatos tempóban teljesítettem, a kör végén 1:11-et mutatott az órám, tehát 3 perc előnyben voltam a tervezetthez képest.

A harmadik kör elején Ötike ért utol, ő – ellenkezve a nevezés szabályaival :) - maratoni távot futott és elég jó tempóban közlekedett abban a pillanatban ezért úgy döntöttem, hogy vele tartok. Vele is jól elbeszélgettük az időt, majd az egyik frissítőnél tartott egy kisebb pihenő szakaszt. Nagyon jó ritmust adott nekem így én folytattam tovább, láttam, hogy ha 6 perces tempót futnék az utolsó 3 kilin, akkor is meglenne az 1:50 alatti idő. Ennek ellenére azért próbáltam a maximumot kihozni ebből a lehetőségből ha már ilyen jól állok :) A verseny yége felé még Tibs71-el is összefutottam, még nem is találkoztunk személyesen, így ennek nagyon megörültem, váltottunk pár szót, majd ment tovább előre. Sajnos a verseny végére nagyon lemerevedett a combom, nehézkessé vált a mozgásom, az utolsó emelkedőn kemény ellenszél fogadott, leküzdöttem és amint vízszintesbe kerültünk beleadtam mindent az utolsó kilométerbe, sajnos nem tudtam teljesen rákoncentrálni a hajrára, mert (talán) a maratoni váltó eleje ért utol és próbáltam nekik helyet biztosítani, ennek ellenére a célban 1:47:21-et mutatott az óra, aminek nagyon megörültem. A befutócsomagra várva megjelent Tibs71 már egy sörrel a kezében, beszélgettünk, készült közös fénykép is. Nagyon jól éreztem magam ezen a versenyen, sok ismerőssel találkoztam, sok Hip-Hop Futóblog felkiáltást hallottam, eddig inkább magányos harcosként mentem a versenyeken :) A feleségem persze mindig elkísér, fényképezik, ami nagyon jól esik, ő az egy fős szurkolócsapatom, sok erőt ad ha meglátom a verseny közben.

Hazafelé már éreztem a kellemes megnyugvást, jó egy kicsit túllenni rajta, általában nagy nyomást gyakorlok magamra a célokat illetően és emiatt kicsit elveszik a futás öröme a versenyeken, viszont sikerül teljesíteni a célokat és ez nagyon jó érzés utána. A szeptemberi félmaratonon szeretnék 1:45 alatt teljesíteni, persze addig még sok víz folyik le a Dunán, ezek a célok még módosulhatnak, vad elképzeléseim most is vannak, jó lenne októberben maratont futni, úgy érzem fejben megértem rá már csak a 20-25 km környékén fellépő combmerevséget kéne valahogy leküzdeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr892925564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2011.05.23. 11:43:24

Gratula, szép idő volt! Főleg, hogy szinte ugyanolyan szél fújt, mint a Vivicittán, és végig lógott az eső lába, nem lehetett könnyű futni így.

Az szerintem nagyon jó lenne, ha a maratonhoz csak a 20-25 km környékén fellépő combmerevséget kellene legyőzni... Attól tartok, hogy még sok minden mást is. Persze lehet, hogy hosszabb edzéstapasztalattal könnyebb felkészülni.

bellone 2011.05.23. 11:45:11

Most nézem, hogy láttalak futás után, de rohantam a buszomhoz, itt legalább gratulálok! (Sérülésből 6 percet javulni, szép eredmény, sok lehet még benned.:))

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.05.23. 14:01:24

@pannonfunk: köszönöm, sajnos a továbblépéshez megoldandó problémák listáján egyelőre ez a lemerevedés áll az első helyen, gondolom frissíteni kellene másképp, biztos eléhezem, lehet valami gélt kellene kipróbálni, ha ezen tovább tudnék lépni többet tudnék. Milyen volt a kopaszin futni? Sokat buktattál végül? :))

@bellone: köszi, remélem legközelebb összefutunk :) Sokan mondják ezért lehet benne valami, az időjárás és a hangulat is nagyon inspiráló volt, talán ez adhatott pluszt, remélem valamikor jó leszek egy maratonra, egy olyanra ami után nem esek össze :)

pannonfunk 2011.05.23. 14:53:35

@pantomimes: Végül nem futottam a kopaszin, mert őrült hőség volt, inkább átmentem a Margit szigetre, mert ott már tudom, hogy hol vannak a kutak a frissítéshez futás közben, és frissíteni azt kellett rendesen (32 C fok volt), meg locsolnom magamat is.

Meglepő módon csak azt a két gyereket buktattam meg, akik visszaadták a tételüket, valami nagyon jó szívem volt :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.23. 21:41:34

Szép futás volt. Olyan könnyűnek tűnt, ahogy leírtad, szerintem még maradt benned jópár perc. Az 1:45 még az idén meglesz. A combmerevedésre próbálj nyújtógyakorlatokat csinálni minden futás után. Esetleg egy kis extra magnézium?

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.05.23. 22:43:16

Gratula, szep teljesitmeny. Tippek: bemelegites + nyujtas elotte. Tudom, hogy felmarcsi elott minden energiat inkabb megtart az ember, de megis marha jo dolog elotte futni 10 percet, mit futni, vanszorogni, olyan lassan kocogni, hogy a gyalogosok is megeloznek. Beindul a verkeringesed, melegek az izmok - es ekkor lenyujtani szepen. Mindezt verseny elott 20-30 perccel. Nekem bejott.
Ja, tolj gelt batran 1:10-1:20 korul, abban is van magnezium meg egyeb finomsagok. Isoital alap, de ne sokat, mindig csak picit. Futas kozben neha lepest valtani (100m erejeig magasabbra emelni a terdet/sarkat, hosszabbat, rovidebbet lepni), csak hogy lazuljon a lab.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.05.24. 07:52:13

@Sekiwake: @doncii: köszi srácok a segítséget, megpróbálom amit javasoltatok, a magnézium valószínűleg jót fog tenni. Szoktam bemelegíteni - nyújtani verseny előtt, most kicsit futottam is, az a furcsa, hogy a combom hátsó részét nyújtom sokat, mégis pont ott jelentkezik ez a merevség, sőt futás után hátul a térdhajlatomban valami kattogott is ahogy jártam, fura volt.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.30. 10:42:39

Szép futás, jó tempó. Majdnem öt perces km-ek, gratulálok! Mostanában én is küzdök a combkörnyéki húzódásokkal, merevséggel, különösen ilyen melegebb időkben. Az izó és a magnézium sem mindig segít... Sajnos néha be is görcsöl a lábam (de főleg már a futás után, szerencsére).

pannonfunk 2011.05.30. 13:09:45

@bencsikp: Nyújtás? Nekem a gátülés jött be nagyon. Lábad nem áll kifelé? Én borzasztó csámpás vagyok, azért szenvedek viszonylag sokat csípősérülésekkel.
süti beállítások módosítása