Ennyire futja

5 futó, ki tapasztaltabb, ki kevésbé, nekivág az ultrabalaton 212 kilométeres távjának. A blogban szeretnénk naplózni és megosztani a felkészülésünket, majd később tapasztalatainkat.

Friss topikok

  • nemethandrea6: Szia! Most találtam a cikkedre. Hasonló tünetekkel, hasonló helyzetben vagyok... Magam keresem a m... (2021.02.17. 08:21) Vertigo
  • pantomimes: @bencsikp: én is mennék jövőre, persze jövő év elején legyen nagy a lelkesedés!! Én most úgy látom... (2016.06.03. 08:10) Az én ultrabalatonom
  • bencsikp: Azt gondoltam, hogy ha nem írom meg gyorsan, újra hónapokat csúszna vagy el is maradna. De kit is ... (2016.05.31. 10:57) Minden nehézség ellenére: UB 2016
  • bencsikp: Alakul ez! Csak így tovább! (2016.04.22. 21:39) 100
  • bencsikp: Köszi! Kicsit stresszes is volt, folyton azt számolgattam, hogy hány nap vagy hány kili hátrányban... (2015.06.04. 12:59) 2014-ben 2014 km-t futottam...

Kiskunfélegyháza, körbefutva, 2011.05.14.

2011.05.21. 21:21 - Sekiwake

Címkék: aszfalt futas kiskunfélegyháza

Évekig udvarolni jártam Félegyházára, egy ideje pedig már családi kötelékek kötnek oda. A hétvégi vendégeskedésre előrelátó módon a futócuccomat is magammal vittem. A szombati esti családi összejövetel után a vasárnap délelőttöt kaptam meg futás céljára. Általában nem szoktam reggel futni, mégis korai indulást terveztem, ezért csak néhány falatot kaptam be reggelire. Mire pár tennivaló letudása után elindultam, már eltelt annyira az idő, hogy akár a szokásos reggelimet is megehettem volna. Eléhezésre számítva elvittem magammal egy müzliszeletet.

A terv az volt, hogy körbefutom Kiskunfélegyházát, igyekezve mindvégig a legszélső utcában haladni. Mivel nem ismerek minden utcát, nézegettem és memorizáltam egy kicsit a térképet. Bankfalu felé indultam, sosem jártam még arra. Tiszta "Amerika": az új osztásban hatalmas lapos házak terpeszkednek, mindegyikhez garázs és füves udvar tartozik. A hellyel nem kellett takarékoskodni, az látszik. Az egyik ház udvarában hatalmas amerikai országúti cirkáló terpeszkedett, erősítve az érzést. Ahogy itt nézelődtem, néhány dombot kellett leküzdi az aszfalt vagy kőzúzalékos úton. Felerősödött a szél, és elkezdett cseperegni az eső. Nem fáztam és hamarosan elértem a temető szélét (6 km). A térképen nem látszott, hogy melyik irányból tudom megkerülni, de csatlakozott hozzám egy helyi biciklis, aki annyira a szívén viselte a vállalkozásom sorsát, hogy elkísért egy darabon, átvezetett a temetőn és megmutatta, hogyan érem el újra a legszélső utcát. Hamarosan a csepergő esőből izmos zuhé lett, de szerencsére éppen ekkor meggyfákkal szegélyezett járdás szakaszon haladhattam, így nagyon nem is áztam el. Igyekeztem odafigyelni a tempómra, de sajnos elfelejtettem elhozni a pulzusmérő övemet, így csak az érzéseimre hagyatkozhattam. Az első megtorpanás 11-12 km között következett be, amikor az ebrendészeti telepet és a kutyamenhelyet elhagyva elfogyott a földút. Gyalogösvényen folytattam, de annak is vége lett. 50 m után a kukoricaföldnek is. Átgázoltam a kb. derékig érő vizes bozótban-fűben, majd egy hatalmas ugrással átlendültem egy tócsa másik oldalára, és onnan egy dűlőútra jutottam. Ez már kivezettett a kerékpárútra. A városszéli hipermarket gyógyszertárába néztem be, mert éreztem, hogy a vizes póló dörzsöl, és jó lenne egy kis vazelin. Sajnos zárva volt, és egy kibogozhatatlanul bonyolult lista tudatta a beteggel, hogy a város kb. 10 gyógyszertárából milyen rendszer szerint melyik az ügyeletes (minek egy 35 ezres városba 10 gyógyszertár?). Hagytam a francba, de innentől a tökéletesen kidolgozott felsőtestemet tettem közszemlére :-), a kellemetlen dörzsölés pedig megszűnt. Megettem a müzliszeletet, majd egy városi csapból frissítettem. A Bikahegy "emelkedőjét" még az Alföldhöz szokott lábaim sem vették észre: természetesen nincs itt semmiféle hegy. 16 km-nél záródott a város körüli kör, de a családi program geometriájából adódóan még kb. 2 km várt rám.

 

Összességében nagyon kellemes futás volt, legközelebb pedig talán egy városból kivezető kerékpárutat választok a környék felfedezésére.

Adatok: 18.2 km, 1:43:29 alatt (5:41 p/km)

A bejegyzés trackback címe:

https://ennyirefutja.blog.hu/api/trackback/id/tr412921352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2011.05.22. 17:22:19

Én is hasonló cipőben, akarom mondani pólóban :P futottam, mostanában többször is. Egyszer le is kellett ragasztanom a bal mellbimbómat, mert kidörzsölődött. Vazelin jó rá, vagy csak vészmegoldás és a leragasztás a hatékony ellenszer?

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.22. 18:11:10

@pannonfunk: Észrevételem szerint ez a kidörzsölődés teljesen egyéntől függ, úgyhogy magadnak kell kitalálnod, mi a megoldás. Nekem bejött a vazelin rövidebb távokon, mondjuk kb 10-12 km-ig. Egyszerűen beszerezhető bármelyik gyógyszertárban. Ha szépen mosolyogsz, rá tudod venni a gyógyszerész nénit, hogy ne csak egy tégelyben adja oda, hanem tubusban, így magaddal tudod vinni futni. Ha esik vagy nagy a meleg, akkor nekem 15-16 km felett ragasztanom kell. Tapasztalatom szerint a sebtapaszok nem elég stabilak, leesnek. Én így hagyományos ragtapaszt használok egy kevés kötszerrel kipárnázva: csak akkor fáj, amikor leszedem, nem pedig esetleg órákon át...

pannonfunk 2011.05.22. 20:33:44

@Sekiwake: Nekem a szőrömbe tapad a sebtapasz, elég masszívan, ollóval szedem le, így a megválás sem volt fájdalmas. Persze csak most kezdődött nálam ez a probléma (eddig nem izzadtam ennyire, és nem horzsolt a póló), hosszútávon ki fog derülni, hogy nő-e elég gyorsan a szőröm, hogy ez a metódus tartható-e.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.22. 22:09:17

@pannonfunk: Lehet, hogy azért kezdődött most a probléma, mert egyre hosszabbakat futsz. Vagy azért mert egyre melegebb van, télen engem is kevéssé zavar. Én 20 km felett mindenképpen ragasztok: ha tudsz szerezni olyan igazi, jól tapadó Leukoplasztot, akkor nem kell nagy csíkot vágni, elég, ha pár cm2 tapad a bőrödhöz. Vagy epilálod a teljes mellkasodat :-)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.05.23. 08:09:10

@Sekiwake: nekem meg fordítva működik, tavaly még mindig kellett a tapasz, most meg már sosem. Amúgy azt vettem észre, hogy az átizzadt ruha okozza a dörzsölést, tehát valószínűleg tényleg a meleggel van összhangban. Nekem a tesco gazdaságos vízálló sebtapasz a legjobb.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.23. 21:46:49

@pantomimes: A ruha nedvessége mellett egyértelmű, hogy anatómiai okai is vannak a kidörzsölődésnek. Egyesek hajlamosak rá, mások nem.

@pannonfunk: Eszembe jutott, hogy olvastam arról, hogy van aki mindig használ testre tapadó aláöltözetet. Kapható belőle rövidujjú is. Kidörzsölődés megszűntetve, de szerintem túl meleg az ilyesmi nyáron...

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.30. 10:45:33

Mindig is ilyen futást terveztem Szegeden... Egyszer ki kellene próbálni, nem?

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.05.30. 20:56:14

@bencsikp: Ha megtervezed az útvonalat én benne vagyok...
süti beállítások módosítása